Recepții făcute pe genunchi, vagoane de tren spălate pe hârtie și țigări stinse pe scaune. ANPC a verificat trenurile din zona București și comercianții din Gara de Nord.
În urma unor reclamații referitoare la condițiile de deplasare cu trenul, ANPC au făcut 3 acțiuni de verificare la CFR Călători, la Gara de Nord, Depoul Grivița, Depoul revizie de vagoane București – Basarab.
„Întreaga situație trebuie reevaluată. Plecând de la nesimțirea unor cetățeni, până la recepțiile făcute pe genunchi, toate trebuie gestionate corect. Se spală vagoane pe hârtie și se sting țigări pe scaune! Punctual trebuie sancționate lucrurile: disciplinar sau poate chiar penal!”, spune Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Vor avea loc, în cel mai scurt timp, întîlniri între reprezentanții celor 3 instituții – ANPC, Ministerul Transporturilor și SNTFC C.F.R. Călători S.A – pentru găsirea unor soluții de remediere a deficiențelor constatate, pe termen scurt și pe termen mediu, nefiind vorba despre amenzi pentru că ar trebui plătite de la bugetul statului, ci despre măsuri concrete.
Dintre cele mai importante nereguli constatate, ANPC menționează:
- Pavimentul din tren neigienizat, tapițeria scaunelor ruptă sau murdară
- Existența unor coșuri de gunoi murdare
- Ferestrele vagoanelor aveau geamuri murdare cu depuneri grosiere de praf
- Existența unor guri de aerisire ruginite, precum și a unor prize lipite cu bandă de hârtie
- Prezența, în compartimente a unor resturi alimentare sau a gumei de mestecat lipită pe paviment și scaune
- Igienă necorespunzătoare în zona toaletelor
- Existența unor resturi menajere îndesate în grilajul sistemului de ventilație
- Folosirea unor produse de curățat fără elemente de identificare.
Dat fiind verificările efectuate de comisarii CRPC București-Ilfov în Gara de Nord, aceștia au realizat controale la 15 operatori economici care își desfășoară activitatea în acest loc, pentru a verifica modul în care respectă prevederile legale în domeniu.
În urma acestor acțiuni, comisarii de la CRPC București - Ilfov au aplicat amenzi contraveționale în valoare de 136.000 lei.
Totodată, a fost dispusă oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, pentru 12 operatori economici.
Neregulile constatate la comercianții din Gara de Nord au fost:
- Comercializarea unor produse alimentare, depozitate la temperatura mediului ambiant, fără a exista un sistem de ventilație sau aer condiționat funcțional
- Depozitarea apei minerale și a băuturilor răcoritoare direct pe paviment
- Utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate corespunzător, cu insecte moarte, acumulări de praf, impurități, atât în interiorul agregatului, cât și pe sistemul de ventilație
- Lipsa afișării prețurilor în mod vizibil, într-o formă neechivocă, ușor de citit
- Neprezentarea autorizațiilor de funcționare
- Depozitare băuturi direct pe paviment, in interiorul sau in afara unității, la temperatura mediului ambiant.
- Comercializarea unor produse alimentare preambalate și a unor băuturi, fără a exista sisteme de ventilație sau aparate de aer condiționat, nerespectându-se, astfel, condițiile de depozitare recomandate de producător
- Existența unui paviment deteriorat, depreciat, neigienizat corespunzător
- Folosirea unor agregate frigorifice neigienizate corespunzător, cu insecte, cu grătare cu vopsea exfoliată și urme de rugina, chedere depreciate și sisteme de ventilație cu acumulări masive de praf, impurități și mucegai
- Neafișarea prețurilor la toate produsele
- Folosirea unor aparate vending în vederea preparării și comercializării de băuturi calde, aflaate în exterior, la peste 38 grade C, cu apa folosită ca materie prima provenită din sursă proprie.
- Comercializarea unor produse alimentare fără elemente de identificare și caracterizare complete
- Utilizarea unor mașini de gheață cu urme de rugină și neigenizate corespunzător
- Comercializarea unor produse cu data limita de consum depașită
- Nerespectarea regimului de temperatură indicat de producător pentru păstrarea produselor (depozitarea la temperatura mediului ambiant)
- Utilizarea unor hote, în spațiul de gătit, cu un strat gros de grăsime și praf pe toată suprafața
- Condiții de igiena precară (vitrine, camere frigorifice, paviment deteriorat, neigienizat corespunzător, cu gândaci și muște).
- Lipsa graficelor de temperatură și schimbare a uleiului
- Folosirea unor autorizatii de punct lucru expirate.
Comentează