Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO Congresul Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Olteniei a avut loc la Poiana, județul Gorj: Mitropolitul Irineu a anunțat construirea unei mănăstiri

Congresul Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Olteniei a reunit sâmbătă peste 250 de tineri în localitatea gorjeană Poiana. Evenimentul a fost prezentat de Diaconul Ovidiu Cuncea, cunoscut din activitatea sa ca actor la Teatrul Național București.

La eveniment a fost prezent Mitropolitul Irineu, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Întâlnirea a început prin Sfânta Liturghie oficiată în biserica parohiei Poiana de către Mitropolitul Olteniei, la finalul căreia ierarhul a rostit un cuvânt de binecuvântare.

„Din Sfânta Evanghelie de astăzi trebuie să înţelegem că, ori de câte ori păcătuim înaintea lui Dumnezeu, să ne întristăm şi să ne îndreptăm, pentru că în loc să mergem cu El, pe calea Binelui, Adevărului şi Frumosului, luăm calea nefericită a suferinţei, a bolii, iar noi murim, pentru că păcătuim. Dacă nu am face păcate, noi am trăi veşnic, dar, pentru că în păcate ne-am zămislit şi în păcate ne-a născut maica noastră, de aceea, trebuie să murim, să ne îngropăm, să înviem iarăşi, ca să ne aşezăm în Împărăţia Tatălui Ceresc. Pentru că Hristos este milostiv, şi înaintea Lui noi am păcătuit, să ne întoarcem cu mintea la Dumnezeu, să ne întoarcem cu mintea la Sfânta Evanghelie, să ne întoarcem cu mintea la îndatoririle noastre, dar să vedem ce trebuie să facem ca să ne apropiem de Împărăţia Lui Dumnezeu. Să lepădăm de la noi vrajba, lauda deşartă, să îndepărtăm de la noi munca de duminica sfântă şi în zilele de sărbătoare, pentru că ai destule zile ca să lucrezi, nu te robi pământului”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Apoi a avut loc o procesiune de la biserica Poiana către locul unde s-a pus piatra de temelie şi crucea altarului viitoarei biserici a Mănăstirii cu hramurile Naşterea Maicii Domnului, Sfântul Ioan Evanghelistul şi Sfânta Mare Mc. Tecla.

În timpul congresului a avut loc premierea grupurilor parohiale de tineri din Mitropolia Olteniei care s-au remarcat prin desfăşurarea de proiecte şi activităţi culturale, educative sau sociale, cât şi premierea participanţilor la Olimpiadele naţionale.

În continuarea programului, Consilierul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, Pr. Grigore Vulcănescu a prezentat referatul cu titlul „Rugăciune şi comuniune în viaţa tinerilor: Provocările societăţii actuale şi paradigma rugăciunii ca imbold lăuntric în viaţa tânărului creştin. O radiografie teologică”.

„În morala ortodoxă, personalitatea creştină se formează prin puterea iubirii şi a libertăţii voinţei. Atât dragostea de aproapele, cât şi conştiinţa de creştin duce către sentimentul de toleranţă şi milă creştină. Misiunea preoţilor trebuie să înceapă întâi de la părinţi, pentru că apropiind părinţii de Biserică, aceştia la rândul lor vor încerca să-şi apropie şi copii de Dumnezeu, iar un copil dus de mic la Biserică şi crescut în Duhul Bisericii, cu siguranţa se va apropia de Dumnezeu din ce în ce mai mult pe măsură ce va creşte. Misiunea tânărului în societatea contemporană este una dificilă, dar şi sublimă. Activitatea în societate înseamnă, în primul rând, implicarea în problemele actuale. Păstrarea unei vieţi ancorate în Adevărul de Credinţa şi în Sfintele Taine, în spaţiul eclezial, şi în decorul mai larg al gândirii Sfinţilor Părinţi si creştinismului răsăritean, în lumina spiritualităţii filocalice, reprezintă pentru tânărul credincios coordonate esenţiale ale conduitei sale”, a subliniat el.

La rândul său, Arhid. Prof. Adrian Lupu, Consilier pentru învăţământ în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei a menţionat că „Prin textul din Sfânta Scriptură ales ca îndemn pentru ediţia de anul acesta, Toate le pot întru Hristos, Cel care mă întăreşte (Filipeni 4.13), am dorit să transmitem un mesaj de încurajare către tinerii ortodocşi ai Mitropoliei Olteniei. Să-i îndemnăm să nu cedeze în faţa opreliştilor şi provocărilor de tot felul, purtând pe Mântuitorul Hristos prin rugăciune în sufletele şi inimile noastre nimic nu este imposibil sau nerealizabil”.

Congresul Tinerilor Creştini Ortodocşi din Oltenia a avut în program şi Workshop-ul „Importanţa rugăciunii şi comuniunii în viaţa tinerilor”, urmărind identificarea modalităţilor de participare a tinerilor la viaţa comunităţii parohiale şi conştientizarea importanţei rugăciunii şi a comuniunii în viaţa tinerilor, scrie basilica.ro.

Reprezentanţii grupurilor de tineri au participat la activităţi de cunoaştere, ateliere de creaţie, jocuri interactive şi recreative sub coordonarea Părintelui Mihail Scorbură.

Congresul Tinerilor Creștini Ortodocși din acest an a fost organizat de Sectorul Cultural și Sectorul Învățământ, Activități cu tineretul și Catehizare ale Arhiepiscopiei Craiovei, tema ediției de anul acesta având titlul „Rugăciune şi comuniune în viaţa tinerilor”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.