Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO Descoperire uluitoare: birt vechi de aproximativ 5.000 de ani, găsit de arheologi în Irak

Radu Pop
CNN.COM
birt irak

Arheologii au descoperit o tavernă în Irak, care a fost construită în 2700 î.Hr. Cercetătorii au descoperit că taverna a fost împărțită într-o zonă de luat masa în aer liber și o cameră cu bănci și o sobă, potrivit CNN. În această cameră au găsit mâncare rămasă și chiar ustensile antice.

Au găsit inclusiv bolurile din care era consumată mânarea și băutura

Potrivit arheologilor, la început se aflau în curtea deschisă. Săpăturile de aici au fost dificil de efectuat, deoarece au fost "descoperite și expuse la stradă". Cercetătorii s-au întors la locul de excavare câteva luni mai târziu și au extins șanțul. După aceea, au reușit să găsească un "frigider" și zeci de boluri conice, dintre care multe au păstrat rămășițele de pește.

"Din diferite episoade de ardere și depozite de cenușă, a lăsat un fel de culoare curcubeu în sol, iar interiorul este decorat cu această cărămidă mare", a declarat arheologul Reed Goodman de la Universitatea din Pennsylvania.

Lagash, acum orașul al-Hiba, a fost unul dintre cele mai vechi și mai mari orașe din sudul Mesopotamiei, locuit de la mileniul al cincilea până la mijlocul celui de-al doilea mileniu î.Hr. și a ocupat o suprafață de aproape trei kilometri pătrați.

Orașul este un important sit arheologic, ultimul sezon de săpături a început aici în 2019. În cursul cercetărilor anterioare, oamenii de știință s-au concentrat în principal pe arhitectura religioasă și studiul elitei. Dar, în noi cercetări, oamenii de știință au decis să se concentreze pe "zone non-de elită" pentru a obține o înțelegere mai largă a orașului antic.

Ce înseamnă această descoperire

Descoperirea tavernei confirmă opinia că societatea de atunci nu era formată doar din elită și sclavi, ci includea și clasa de mijloc.

"Faptul că aveți un loc de adunare publică unde oamenii se pot așeza, pot bea o halbă de bere și pot mânca tocane de pește sugerează că nu lucrează sub tirania regilor", a spus Goodman.

Anterior, arheologii au descoperit în Egipt înmormântarea unui copil de opt ani, care a fost îngropat împreună cu 142 de câini. Descoperirea a fost făcută la Cairo și datează din perioada cuprinsă între secolul I î.Hr. și secolul I d.Hr.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.