Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO Dovada că se poate: Cea mai frumoasă clasă de liceu din România se află în București, la Liceul Dimitrie Paciurea

basilica.ro

Cea mai frumoasă sală de clasă din România se află în București! O sală de clasă pictată în stil bizantin de elevii Liceului Dimitrie Paciurea din Capitală a fost binecuvântată vineri, în prezența mai multor reprezentanți ai Școlii și Bisericii. Prof. Cristian Alexa, inspector școlar la disciplina Religie pentru București, a numit-o „laborator al rugăciunii” și a afirmat, alături de alți participanți la eveniment, că reprezintă un model de bună practică și pentru alte școli.

Au participat Părintele Arhimandrit Irineu Dogaru, eclesiarhul Bisericii Palatului Cotroceni; Părintele Protosinghel Antim Bâru, starețul Mănăstirii Chiajna‑Giulești, și Părintele Radu Ilinoiu, parohul Bisericii „Sfânta Vineri – Pajura”, scrie basilica.ro.

Au mai fost prezenți Părintele Diacon Eugen Maftei, consilier eparhial, și Părintele Diacon Mihai‑Iulian Grobnicu, inspector eparhial, ambii de la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, prof. Horia Sabin Drăgoi, directorul Liceului Dimitrie Paciurea, prof. Alexandr Bodros, coordonatorul copiilor care au pictat sala, profesori și elevi.

Sala de clasă a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Apostol și Evanghelist Luca și a Sfântului Cuvios Ioan Damaschin.

„Cu adevărat ne simțim ca într-o biserică, pentru că tot ce e aici e înconjurat de lumina sfinților pe care voi i-ați pictat în această sală, în această capelă”, le-a spus tinerilor Arhim. Irineu Dogaru, care a numit, la rândul său, sala pictată de ei „un laborator de formare al noilor generații”.

„Lucrarea voastră este dovada credinței pe care o nutriți, credință care v-a fost sădită în suflet de părinții voștri și cultivată în mod expres de profesorii voștri. Proiectul pe care l-ați realizat voi, elevii Liceului Dimitrie Paciurea, este cu atât mai merituos cu cât nu aveți o formare în domeniul iconografiei și artei bizantine. Și totuși, lucrarea a fost apreciată de un specialist în artă sacră drept una extrem de reușită”, a afirmat Părintele Diacon Eugen Maftei.

Prof. Cristian Alexa, inspector școlar, a apreciat că „în această sală de clasă, copiii și profesorii vor avea bucuria să se afle într-un mediu atât de propice dezvoltării lor spirituale și mai ales orei de Religie”.

„Fiecare dintre icoane este o fereastră spre cer. Precum atunci când privim printr-o fereastră privirea nu se oprește doar asupra ferestrei, ci trece dincolo, către o realitate din afară, la fel și atunci când privim o icoană, privirea noastră, privirea ochilor spirituali se îndreaptă spre Împărăția lui Dumnezeu. Și aici elevii și profesorii vor avea ocazia, ca într-un pridvor de biserică, după cum s-a mai spus, să-și îndrepte privirile către Dumnezeu”, a explicat prof. Cristian Alexa.

„Încă o dată se vede buna colaborare dintre două instituții fundamentale ale poporului român, și anume între Biserică și școală. După cum știm cu toții, primele școli au apărut în pridvoarele Bisericii, iar astăzi, aici, putem să ne bucurăm că suntem ca într-un pridvor de biserică”, a mai spus inspectorul școlar.

Prof. Cristian Alexa și-a exprimat recunoștința pentru buna colaborare instituțională dintre Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Arhiepiscopia Bucureștilor.

Prof. Alexandru Bodoros, coordonatorul proiectului, intitulat „Poarta cerului”, a mulțumit Părintelui Patriarh Daniel, Arhiepiscopiei Bucureștilor, părinților prezenți la eveniment și inspectorului școlar Cristian Alexa, colegilor profesori și directorului liceului.

„Am încercat să punem într-o formă văzută apropierea de Dumnezeu, talentul elevilor, pe care tot Dumnezeu l-a dăruit, dar și această relație pe care fiecare om o are cu Dumnezeu și în special elevii mei. Am reușit în acest proiect să adunăm sfinți români, cărturari, iconografi și imnografi – i-am numit noi sfinți artiști, care sunt ocrotitorii acestui liceu, care sunt ocrotitorii fiecărui artist în parte”, a spus profesorul.

„I-am zugrăvit și pe voievozii noștri cei mai de seamă, pe care îi pomenim în rugăciuni și pe care Biserica i-a așezat în calendar, pentru că întotdeauna ei au încurajat școala și cultura. Dacă altădată în fiecare biserică sau mănăstire se afla câte o școală, acum am încercat să readucem Biserica în școală”, a spus prof. Alexandru Bodoros.

Evenimentul s-a încheiat cu decernarea de diplome și distincții. Părintele Diacon Eugen Maftei a oferit, din partea Părintelui Patriarh Daniel, Diploma omagială a anului 2022 persoanelor implicate în realizarea acestui proiect: profesorul Horia Sabin Drăgoi, directorul Liceului Dimitrie Paciurea; profesorul Cristian Alexa, inspectorul școlar pentru religie al municipiului București; profesorul Alexandru Bodoros; Arhimandritul Irineu Dogaru și Părintele Radu Ilinoiu.

Toți cei implicați în proiect au primit din partea liceului Distincția Dimitrie Paciurea.

Pictura sălii de clasă a început în noiembrie 2021 și este inspirată din pictura Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a bisericii Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Capitală, din pictura bisericii Mănăstirii Chiajna – Giulești și din lucrările pictorilor Ioan Popa și Gabriel Toma Chituc. Parohia „Sfânta Vineri – Pajura” și Biserica Palatului Cotroceni au susținut aproape jumătate din costurile pictării sălii de clasă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.