Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO | El este Valentin din Olanda, românul care a 'transformat' mașina în casă: Și-a tatuat propriul chip pe piept

Genderlander.nl
Valentin

Conform cotidianului De Gerderlanden, un român din Oradea stârnește îngrijorare printre locuitorii unui cartier dintr-un oraș olandez. Aceștia sunt îngrijorați de aspectul său neobișnuit și de faptul că a petrecut nouă săptămâni dormind într-un Mercedes, lângă un parc.

Valentin, românul "refugiat," se află de câteva săptămâni într-un fel de tabără cu Mercedes-ul său într-un parc din Hengelo. Localnicii au observat că el își desfășoară nevoile fiziologice în tufișuri, dar ulterior face curat. Un Mercedes alb bine întreținut este parcat în zona Tichelpark, lângă Insula Școlii, în apropierea centrului orașului Hengelo. Proprietarul doarme în mașina, care are numere de înmatriculare românești. Toate acestea au loc în mijlocul zilei, iar Valentin nu pare să fie deranjat de faptul că este trezit în timpul somnului de după-amiază.

Valentin, în vârstă de 35 de ani, este cu siguranță o apariție vibrantă. Are tatuaje mari pe obraji și pe părțile laterale ale capului, iar pe piept și-a tatuat chiar propria imagine. Aproximativ de două luni, el se mișcă între Hengelo și Enschede. Parcarea din parc din Hengelo a devenit un "loc permanent" în oraș. Valentin apreciază că "oamenii de aici sunt prietenoși" și vorbește engleza destul de bine.

„Mi-e frică de războiul din Ucraina și Rusia. Mi-e teamă că se va răspândi în România. Țara mea natală a fost întotdeauna implicată în războaie, în trecut”, spune Valentin, explicând de ce a fugit din țară.

În Oradea, orașul său de origine, Valentin s-a urcat în Mercedes-ul său de clasă E și a pornit spre Amsterdam. Cu toate acestea, nu a reușit niciodată să ajungă în capitala Olandei. El își explică situația reporterului sursei menționate, râzând: "Când am ajuns în Hengelo, rezervorul mașinii era complet gol..."

"Acum încerc să câștig niște bani în plus ca artist de stradă. Sunt muzician...", spune el, scoțând o armonică din buzunar. Valentin afirmă că interpretează muzică de Bach sau Beethoven. Cu toate acestea, atunci când începe să cânte, sunetul pe care-l produce nu are nicio asemănare cu lucrările compuse de acești mari muzicieni.

Nu este dorit nici de localnici, nici de autorități

Cu toate acestea, reușește să adune câțiva bani cântând pe strada Emmaweg, care este flancată de mai multe cafenele. Valentin afirmă că, în medie, câștigă aproximativ 10 euro pe zi, suficient pentru a-și cumpăra un sandviș: "Umplu sticla de apă de la un robinet de la primărie". Cu toate acestea, el își dorește cu ardoare un loc de muncă stabil aici. Aduce în discuție niște diplome laminate și spune: "În România, am lucrat în securitate și am fost și mecanic auto. Mi-ar plăcea să pot face asta și aici, în Țările de Jos". Dar Valentin se confruntă cu o problemă majoră: locuiește în mașină și nu deține o adresă poștală olandeză. Fără o adresă, obținerea unui loc de muncă este imposibilă: "Dacă cineva ar avea un loc de muncă pentru mine, aș dori să rămân aici pentru totdeauna", adaugă el.

Preocuparea pentru Valentin este evidentă în comunitate. Annet Shaw, care locuiește pe De Ruijterstraat, exprimă îngrijorarea localnicilor: "El face nevoile fiziologice în parc, acest om are nevoie de ajutor. Se pare că nimeni nu este preocupat de soarta lui", afirmă ea. "Marți, un vecin i-a adus niște sandvișuri. Era profund emoționat", adaugă femeia.

Annet manifestă o autentică îngrijorare față de soarta bărbatului. Ea subliniază: "Dacă las câinele să alerge în parc fără supraveghere sau dacă cineva din Hengelo întinde un cablu de încărcare pentru o mașină electrică pe trotuar, imediat apar agenții municipalității. Aici, nu pare să se întâmple nimic. Acest om este lăsat în voia sa. Acest lucru nu poate continua așa!", susține ea cu indignare. Annet este dezamăgită de faptul că municipalitatea intervine rapid când vine vorba de un câine abandonat, dar pare să nu ofere ajutor unui om în nevoie: "În toate săptămânile în care l-am văzut, purta aceleași haine."

Jurnalul menționat a contactat municipalitatea, care a recunoscut că se confruntă cu "o situație excepțională și deranjantă". Conform purtătorului de cuvânt al administrației locale, ceea ce se întâmplă cu Valentin nu este dorit nici de localnici, nici de autorități și nici de către român însuși. Reprezentanții administrației locale afirmă că discută cu Valentin în fiecare zi și că nu pot să-l forțeze să plece. Au fost cerute de mai multe ori să plece, dar vor continua să monitorizeze cu atenție locul în care se află.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.