Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO | Fenomen ciudat și îngrijorător în Antarctica: Oamenii de știință trag un semnal de alarmă

Science Alert
Flori Antarctica 2

Cu fiecare an care trece, Antarctica pare din ce în ce mai puțin recognoscibilă.

Pe uscat, oamenii de știință au descoperit plante cu flori, mușchi și alge care se răspândesc ca niciodată, iar pe mare, întinderea gheții marine plutitoare a atins minime record.

Aceste schimbări dramatice au coincis cu creșterea temperaturilor de vară. În 2022, cercetătorii de la Universitatea din Washington (UW) au înregistrat cel mai mare val de căldură care a lovit vreodată Antarctica, conform ScienceAlert.

În luna martie, temperaturile din apropierea polului sud au atins 39 °C peste normal timp de trei zile la rând, atingând un maxim de -10 °C (14 °F).

Aceasta a fost cea mai fierbinte anomalie de temperatură înregistrată oriunde în lume, a declarat pentru Kasha Patel de la The Washington Post Edward Blanchard-Wrigglesworth, cercetător în domeniul atmosferei și primul autor al unei lucrări publicate de echipa UW.

Unii dintre membrii echipei sale care lucrau în Antarctica în acel moment se pare că le-a fost suficient de cald pentru a purta pantaloni scurți și chiar pentru a merge fără cămașă la soare.

Momente ca acestea arată mai clar ca niciodată că Antarctica nu este imună la criza climatică, așa cum credeau unii oameni de știință.

Pentru a-și da seama cât de mult din recentul val de căldură din Antarctica a fost atribuit schimbărilor climatice, echipa de la UW a folosit o "abordare de tip poveste".

Această strategie de modelare se bazează pe "desfășurarea evenimentelor din trecut sau a unor evenimente sau căi viitoare plauzibile" pentru a reproduce evenimentele climatice actuale.

"Am constatat că schimbările climatice din ultimul secol au amplificat valul de căldură cu 2 °C, în timp ce un val de căldură echivalent în 2096 ar fi cu încă 6 °C mai cald față de 2022 (8 °C față de 1922)", scriu Blanchard-Wrigglesworth și colegii săi.

Avertisment îngrijorător

Acest scenariu viitor ar putea aduce temperaturile din martie în Antarctica periculos de aproape de punctul de topire, amenințând vastele suprafețe de gheață ale continentului.

În prezent, Antarctica și insulele asociate acesteia sunt acoperite de zăpadă și gheață permanentă, cu doar aproximativ un procent de teren adecvat pentru plantele cu flori precum Deschampsia antarctica (Deschampsia antarctica) și Colobanthus quitensis (Colobanthus quitensis).

Cu toate acestea, în ultimele câteva decenii, primăverile și verile mai calde au dus la o dezvoltare a acestor plante, cu rate de creștere de cel puțin 20% între 2009 și 2018.

Până la sfârșitul secolului, unele modele prevăd că va exista o creștere de trei ori mai mare a terenurilor libere de gheață din Peninsula Antarctică pentru ca plantele să le colonizeze.

Dacă vegetația continuă să se extindă în aceste zone, cercetătorii se tem că va duce la "pierderea ireversibilă a biodiversității" în Antarctica.

"Știm că vor exista mii de kilometri pătrați de zone libere de gheață nouă, iar temperaturile mai ridicate și apa disponibilă în plus vor crea noi habitate coapte pentru colonizare, ceea ce va fi în beneficiul unor specii și nu al altora", a explicat Jasmine Lee, biolog specializat în conservare la British Antarctic Survey, în 2022.

"Din păcate, climatul mai blând va reduce, de asemenea, bariera de invazie pentru speciile străine de plante și animale".

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.