Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO Filmul zilei de la Centenarul Încoronării, la Alba Iulia

Mai multe evenimente aniversare au avut loc sâmbătă la Alba Iulia cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regilor Ferdinand și Maria.

De la primele ore ale dimineții, cinci ierarahi ai Bisericii Ortodoxe Române au liturghisit în Catedrala Reîntregirii.

Au slujit: Mitropolitul Laurențiu al Ardealului, Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, Episcopii Sofronie al Oradiei, Andrei al Covasnei și Harghitei, Nestor al Devei și Hunedoarei.

Programul a continuat cu dezvelirea unei plăci aniversare așezată pe peretele de vest al turnului-clopotniță.

A urmat slujba de Te Deum oficiată de Patriarhul României în fața Catedralei Încoronării. Au participat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, Alteța Sa Regală, Principele Radu, și Alteța Sa Regală Sofia, personalități și oficialități centrale și locale, clerici și credincioși.

După slujbă au fost lansate artificii de zi în culorile tricolorului, deasupra clopotniței de la Catedrala Reîntregirii.

După oficierea slujbei de ­Te Deum, începând cu ora 13.00, Preafericitul Părinte Daniel împreună cu ceilalți oaspeți prezenți la Alba Iulia, au luat parte la „Parada Încoronării”, derulată pe Pietonala Mihai Viteazul.

A urmat participarea la o expoziție în Palatul Principilor, un moment de reconstituire istorică a Încoronării Regilor Ferdinand și Maria, la Muzeul Național al Unirii, dar și lansări de carte.

Apoi, începând cu ora 14.00, în Piața Cetății din Alba Iulia, a avut loc prezentarea statuii Reginei Maria, amplasată temporar în proximitatea Muzeului Național al Unirii.

După intonarea Imnului de stat al României și a Imnului Regal, artistul plastic Mircea Rusu, sculptorul lucrării, a adresat celor prezenți un mesaj emoționant cu privire la etapele realizării statuii Reginei Maria. În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a binecuvântat statuia Reginei Maria.

La final, Corala „Armonia” a susținut un scurt recital muzical intitulat „Nihil sine Deo”, informează Arhiepiscopia Alba Iuliei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.