Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO - Imaginea statului eșuat: complicii slugarnici care nu apar în fotografie (OPINIE)

stirileprotv.ro
Klaus Iohannis, la congresul PNL

Marile evenimente ale lumii contemporane pot fi ilustrate printr-o fotografie: avem astfel de imagini de la Doilea Război Mondial, de la aselenizare sau de la atacurile teroriste din SUA din anul 2001 ș. a.

Un astfel de moment istoric, cel puțin pentru generația noastră, este cel dat de pandemia Sars-Cov-2, care ne-a schimbat radical viața. Evident că și din acest eveniment tragic pentru omenire putem selecta diverse imagini, care o să rămână reprezentative pentru drama prin care trecem: fie că e vorba de saci cu oameni decedați, sicrie sau străzi goale, una din aceste imagini nu trebuie trecută cu vederea de cel care poate ar vrea să realizeze un album reprezentativ despre ceea ce noi trăim astăzi.

Este vorba despre imaginea cu președintele României, Klaus Iohannis, aflat între 5.000 de liberali la congresul PNL, desfășurat în 25 septembrie 2021, la București, în plin val patru al pandemiei, sfidător, fără a purta masca de protecție.

Ați putea să-mi „reproșați” că poza este deja cunoscută! Ce sens mai are să o mai discutăm? Această poză nu este doar o simplă poză, este o stare de fapt care caracterizează pe deplin statul român actual.

„Peștele de la cap se împute” – spune o expresie veche. Ea descrie un stat român paralizat, în primele etape ale pandemiei, bezmetic, care s-a zbătut precum o găină înainte de tăiere. Așa a continuat până în zilele noastre, în valul patru. Dar o spune mult mai bine chiar președintele Klaus Iohannis, în alt context: „Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19. (...) Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română. Indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit astăzi nu vor mai putea fi aduși înapoi și vor lăsa un gol imens în urma lor.” (Klaus Iohannis, 1 octombrie 2021, după incendiul mortal de la Constanța).

Vă spuneam că poza cu Iohannis fără mască la congrsul PNL e reprezentativă pentru statul român. Asta pentru că, până în acest moment, Klaus Iohannis  nici măcar nu a fost avertizat pentru gestul său de către autoritățile statului, în speță Poliția. Iar Poliția refuză să vadă realitatea și sfidează opinia publică prin tăcere.

Iohannis a fost surprins de camerele de supraveghere fără mască pe față la congresul PNL, în timp ce se afla lângă Florin Cîțu și Ludovic Orban, care purtau mască. Președintele României a stat fără mască după ce a coborât de pe scena congresului PNL și a vorbit minute în șir cu cei doi, poza respectivă fiind publicată de multe site-uri de știri.

Șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, anunța ulterior că PNL a fost amendat cu 10.000 de lei pentru organizarea Congresului (2 lei / participant la congres). De asemenea, Berechet a mai precizat că  se fac verificări „cu privire la obligaţiile ce reveneau firmei de pază. De asemenea, poliţiştii şi jandarmii verifică materialul video pus la dispoziţie de organizatori": „A fost aplicată o sancţiune contravenţională organizatorului Congresului, în cuantumul prevăzut de lege, respectiv 10.000 de lei, pentru faptul că organizatorul, Romexpo, nu s-a asigurat de faptul că accesul (în pavilionul central - n.r.) a fost aglomerat de către o parte dintre cei prezenţi. De asemenea, sancţiunea a fost dată organizatorului şi pentru faptul că s-a constatat că nu toate persoanele de la Congres purtau mască de protecţie. Se fac verificări cu privire la obligaţiile ce reveneau firmei de pază. De asemenea, poliţiştii şi jandarmii verifică materialul video pus la dispoziţie de organizatori", a precizat la vremea respectivă Berechet.

Am vrut să aflăm în acest sens, prin mijloace jurnalistice, dacă președintele României a fost amendat sau sancționat de către Poliția Capitalei pentru că nu a purtat mască la congresul PNL.

Am transmis o solicitare în acest sens Poliției Capitalei în data de 1 octombrie. În mod normal răspunsul ar fi trebuit să vină în 10 zile (sau măcar să ni se comunice faptul că sunt necesare 30 de zile pentru a procesa cererea; refuzul comunicării informațiilor solicitate se motivează și se comunică în termen de 5 zile).

Răspunsul Poliției Capitalei, prin „vocea” doamnei comisar-șef Diana Sarca, care se ocupă de relația cu jurnaliștii? Nu există! Nu am primit răspuns. Iată ce am întrebat: „A fost domnul Klaus Iohannis amendat pentru faptul că nu a purtat mască la eveniment? Dacă nu a fost amendat: o să fie el amendat, având în vedere dovezile? Dacă nu o să fie amendat: care este motivul legal pentru care nu o să fie amendat?”

Poliția condusă de Bogdan Berechet se face că nu vede evidența, asta în timp ce românul de rând este rapid atenționat/amendat dacă nu poartă mască pe stradă sau în spații închise.

Doamna comisar-șef Diana Sarca repede-repejor avertiza în schimb într-un raid televizat al Poliției de măsurile „minime” pentru cetățenii de pe stradă. Comisar-șef Diana Sarca: „În situația în care nu se înțelege că trebuie să respectăm aceste măsuri, vorbim de sancțiuni, amendă cu valoare între 500 și 2.500 lei. Nu vrem să atentăm la buzunarul nimănui, dar sunt măsuri minime pe care trebuie să le luăm pentru a ne proteja.” (13 octombrie 2021, sursa Digi24: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/politistii-bucuresteni-verifica-daca-masca-e-purtata-pe-strada-unii-oameni-inca-nu-stiu-unde-se-poarta-altii-o-fac-de-frica-amenzilor-1699157).

Nu putem să nu ne întrebăm dacă nu cumva „iertarea” șefului Poliției Capitalei pentru Iohannis nu vine dintr-o doză de slugărnicie față de șeful său, Lucian Bode, ministru de Interne, prezent și el la congresul PNL? Sau domnul Bogdan Berechet încă analizează imaginile de la congres și încă ia în considerare să-l avertizeze sau amendeze pe Iohannis pentru gestul său? Sau ce mai așteaptă domnul Berechet pentru a aplica cel puțin un avertisment pe numele președintelui?

P.S.: Am încercat insistent să luăm legătura cu doamna comisar-șef al Poliției Capitalei, Diana Sarca: nu răspunde la telefon, nu răspunde la mesaje pentru clarificări. Iată de ce continuarea expresiei „peștele de la cap se împute” are pe bună dreptate și o continuare excelentă: „dar de la coadă se curăță”.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.