Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO | Imagini și informații cutremurătoare: 'Medicii operează fără anestezie, iar pacienții sunt lăsați să țipe de durere'

CNN
gaza gaza ss

Medicii din Gaza au descris operarea pacienților fără anestezie, refuzul persoanelor cu afecțiuni cronice și tratarea rănilor în stare de putrefacție cu provizii medicale limitate.

"Din cauza lipsei de analgezice, lăsăm pacienții să țipe ore întregi", a declarat unul dintre ei pentru BBC.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a descris starea asistenței medicale din Gaza ca fiind "dincolo de cuvinte".

Aceasta a declarat că 23 de spitale din Gaza nu funcționau deloc începând de duminică - 12 funcționau parțial, iar unul la nivel minim.

Agenția de sănătate a declarat că atacurile aeriene și lipsa de provizii au "epuizat un sistem care dispune deja de resurse insuficiente".

OMS afirmă că spitalul Nasser, atacat de forțele de apărare israeliene, nu este funcțional

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) afirmă că Hamas "folosește în mod sistematic spitale și centre medicale pentru activitățile sale teroriste".

Într-o declarație pentru BBC, aceasta a precizat că IDF "nu a "atacat" spitale, ci mai degrabă a intrat în zone specifice... pentru a neutraliza infrastructura și echipamentele Hamas și pentru a aresta teroriștii Hamas, acționând în același timp cu mare precauție".

Aceasta a declarat că a permis intrarea ajutorului umanitar în Gaza, inclusiv a medicamentelor.

Organizațiile umanitare, inclusiv OMS, afirmă că au existat "restricții și refuzuri repetate de acces".

content-image

Spitale supraaglomerate și fără echipamente

Multe dintre spitalele din Gaza sunt supraaglomerate și au echipamente limitate, spun lucrătorii din domeniul sănătății. Există rapoarte conform cărora unele spitale din sudul Gaza funcționează la peste 300% din capacitatea lor de paturi.

Potrivit OMS, în Gaza au fost înființate patru spitale de campanie, care au împreună 305 paturi.

Duminică, aceasta a declarat că spitalul Nasser din sudul Fâșiei Gaza a fost cea mai recentă unitate care a devenit nefuncțională, în urma unui raid al forțelor israeliene.

Forțele de apărare israeliene au descris operațiunea din Nasser ca fiind "precisă și limitată", adăugând că deținea informații potrivit cărora Hamas ar fi ținut ostatici acolo. "Hamas continuă să pună cei mai vulnerabili cetățeni din Gaza în pericol grav, folosind cu cinism spitalele pentru teroare", a declarat IDF pentru BBC.

Personalul din spitalele din apropiere spune că operațiunea de la Nasser a pus o presiune suplimentară asupra lor.

Yousef al-Akkad, directorul Spitalului European din Gaza din orașul Khan Younis din sudul țării, a descris situația actuală de acolo ca fiind "cea mai gravă cu care ne-am confruntat de la începutul războiului".

"Această situație era gravă înainte, așa că cum credeți că este după ce am primit alte mii de persoane care au fost strămutate și care acum stau pe holuri și în zonele publice?".

El a spus că spitalul nu avea suficiente paturi pentru pacienții care aveau nevoie de tratament, așa că personalul întindea cearceafuri peste cadrele metalice și lemn și punea "o mulțime de pacienți pe podea fără nimic".

Alți medici din întreaga Fâșie Gaza au descris situații similare. "Chiar dacă este cineva cu stop cardiac sau cu probleme cardiace, îl punem pe podea și începem să lucrăm cu el", a declarat Dr. Marwan al-Hams, directorul spitalului Martyr Mohammed Yusuf al-Najjar din Rafah.

Un comitet politic al Hamas numește directorii spitalelor publice din Gaza. În unele cazuri, acești directori erau în funcție înainte ca Hamas să preia controlul asupra Fâșiei.

content-image

Medicamente și consumabile

Medicii spun că se străduiesc să lucreze cu consumabile medicale limitate. "Nu găsim nici măcar o picătură de oxigen", a declarat unul dintre ei pentru BBC.

"Ne lipsesc anestezicele, consumabilele pentru terapie intensivă, antibioticele și, în cele din urmă, analgezicele", a spus doctorul al-Akkad. "Sunt mulți oameni care au suferit arsuri grave... nu avem analgezice adecvate pentru ei".

Un medic a confirmat că operațiile se desfășurau fără anestezie.

O echipă a OMS a declarat că a întâlnit recent o fetiță de șapte ani la spitalul european din Gaza care suferea de arsuri de 75%, dar care nu a putut primi analgezice din cauza lipsei de provizii.

Dr. Mohamed Salha, directorul interimar al spitalului Al-Awda din nordul Fâșiei Gaza, a declarat că oamenii au fost transportați pe măgari și pe cai pentru tratament acolo.

"Catastrofa este atunci când rănile pacienților putrezesc, deoarece rănile sunt deschise de mai mult de două sau trei săptămâni", a spus el.

El a spus că medicii de acolo au efectuat operații la lumina lanternelor, din cauza lipsei de electricitate.

Personal separat de familii

OMS afirmă că în Gaza există aproximativ 20.000 de lucrători din domeniul sănătății, dar că majoritatea nu lucrează "deoarece se luptă să supraviețuiască și să aibă grijă de familiile lor".

Dr. al-Akkad a declarat că numărul personalului și al voluntarilor de la spitalul său a crescut, parțial din cauza persoanelor strămutate din alte zone care vin să ajute. Dar a spus că nu este suficient pentru a face față volumului de pacienți și tipurilor de răni pe care le primesc.

În urma bombardamentelor, el a spus că persoanele rănite vin la spital "arătând ca niște kofta" - un fel de mâncare cu carne tocată.

"Aceeași persoană vine cu leziuni cerebrale, coaste rupte, membre rupte și, uneori, cu pierderea unui ochi... orice rană pe care ți-o poți imagina, o poți vedea în spitalul nostru".

El a spus că un pacient ar putea avea nevoie de cinci sau mai mulți medici specialiști pentru a face față gamei de leziuni.

Nu există loc pentru pacienții cronici

Medicii au declarat pentru BBC că persoanele din Gaza cu afecțiuni cronice au "plătit un preț mare".

"Sincer, nu avem paturi pentru ei și nici potențialul de a-i urmări", a spus doctorul al-Akkad.

"Pentru cineva care face dializă de patru ori pe săptămână, acum o face o dată pe săptămână. Dacă acest tip făcea 16 ore pe săptămână, acum va face o oră".

Unele femei nasc în corturi, fără sprijin medical, în timp ce spitalele care oferă servicii de moașe spun că au o capacitate limitată.

"Într-un departament moare o persoană, iar în celălalt departament se naște o nouă viață. Se nasc copii și nu există lapte pentru ei. Spitalul oferă o cutie de lapte pentru fiecare copil", a declarat Dr. Salha.

Oamenii ajung la spitale cu boli care s-au răspândit în condiții de supraaglomerare și insalubritate.

"Există boli și nu putem găsi niciun leac", a declarat Abu Khalil, în vârstă de 54 de ani, care a fost strămutat la Rafah, în sudul Gaza.

"Trebuie să ieșim din zori și să ne punem la coadă și poate că vei găsi 100 de oameni în fața ta. Te întorci cu mâinile goale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.