Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO | Mărturiile vârcolacului care a îngrozit Europa: A fost legat de o roată și jupuit de viu

Wikipedia
Varcolac

Un grup numeros de oameni s-a strâns în orașul Bedburg din Germania, aproape de Colonia, pentru a asista la o execuție în ziua de 31 octombrie 1589.

Individul condamnat era Peter Stump, un fermier în vârstă de 50 de ani, care recunoscuse că încheiase un pact cu forțele malefice. Scopul lui Stump nu era acumularea de avere, ci dorința de a deveni un vârcolac. Actele sale abominabile au inclus acte de violență extremă și chiar canibalism, conform Descoperă.ro.

Dintre cei 16 indivizi omorâți de Stump, 13 erau copii, printre aceștia aflându-se chiar și propriul său fiu, al cărui creier se spune că ar fi fost consumat de către Stump. De asemenea, Stump a recunoscut că a avut relații sexuale cu fiica sa și cu un Succubus, un demon care se manifestă sub forma unei femei frumoase.

Execuția lui Stump a fost una dintre cele mai brutale din istorie, conform relatărilor. Acesta a fost legat de o roată și supus la tortură în mod inuman, avându-i oasele rupte. Ulterior, a fost decapitat și trupul său a fost ars pe rug. Ca avertisment, capul său a fost expus în centrul satului.

Crimele sale și pedeapsa cruntă pe care a suferit-o Stump au captivat imaginația oamenilor din acea perioadă. Cu toate acestea, nu a fost un caz singular. Între secolele XV și XVIII, Europa a fost marcată de diverse tragedii, cum ar fi foametea, ciuma, războaiele și tulburările religioase, care au dat naștere la superstiții, inclusiv frica de vrăjitoare, în special femei, și vârcolaci, în general bărbați.

Europa sub teroarea vârcolacilor

Acuzațiile de licantropie erau deseori însoțite de acuzații de vrăjitorie. În unele regiuni din Europa, nu există documente care să ateste procese pentru presupuți vârcolaci. De exemplu, în Anglia, unde lupii au fost aproape eradicați în secolul al XVI-lea, nu există înregistrări istorice de acest gen, la fel cum se întâmplă și în alte zone din regiunea mediteraneană.

Panica legată de vârcolaci s-a răspândit mai intens în regiunile cu păduri dense și populații de lupi sălbatici, precum și în locurile în care creșterea animalelor era o parte importantă a culturii, cum ar fi Germania și Franța. Temerile că lupii ar putea ataca animalele și copiii au evoluat în teama față de ființe lupine demonice.

Vârcolacii acuzați erau de obicei, dar nu întotdeauna, bărbați și deseori ciobani. "Lupii erau percepți ca fiind puternici, violenți și agresivi, trăsături de obicei asociate bărbaților", explică Brian Levack, profesor de istorie la Universitatea din Texas, Austin, SUA, conform National Geographic.

Dovezi istorice

Cea mai recentă perspectivă asupra lui Stump sugerează că acesta se transforma în lup după ce purta o curea din piele de lup primită în dar de la Diavol. Atunci când își îndepărta cureaua, Stump putea reveni la forma sa umană. Brian Levack a adăugat că toți presupuții vârcolaci foloseau un fel de instrument pentru a-și finaliza transformarea, acesta fiind un aspect tipic al vrăjitoriei masculine. El a explicat că "toți acești vârcolaci recunoscuți utilizau un fel de instrument magic, precum cureaua magică a lui Stump... în timp ce practicile vrăjitoriei mai simple, asociate mai ales cu femeile, constau în principal în vrăji, blesteme sau prepararea de poțiuni".

Cu toate că procesul lui Stump a stârnit un interes considerabil, dovezi istorice concrete privind crimele săvârșite și pedeapsa sa sunt practic inexistente. Nu există documente din interogatoriu sau de la proces pe care istoricii să le poată consulta. Ei sunt nevoiți să se bazeze în mare parte pe o colecție de pamflete și fluturași.

Cel mai detaliat document disponibil este un pamflet englezesc din 1590, care face referire la o traducere din limba germană, însă documentul original nu a fost găsit de istorici.

content-image

Despre originea lui Stump ca "vârcolacul german" există mai puține informații concrete. De obicei, se spune că era fermier și provenea din Epprath, un sat în apropiere de Bedburg. Cu toate acestea, unele surse au sugerat că ar fi fost un moșier înstărit, bazându-se pe descrierea din pamfletul din 1590, care menționează că "mergea pe străzile din Colonia, Bedburg și Epprath [...] și era adesea salutat de cei al căror prieteni și copii îi făcuse praf și pulbere". Cu toate acestea, nu există alte surse care să confirme această afirmație.

Unii istorici au sugerat că Stump ar putea să fi fost un criminal, iar unele legende despre vârcolaci s-au dezvoltat pentru a explica prezența unor criminali în serie. Chiar dacă nu era el însuși criminal, este posibil ca atacurile lupilor asupra animalelor sau oamenilor din zonă să i se fi atribuit.

Un alt aspect istoric important este că Stump ar fi putut fi folosit ca un "țap ispășitor". Perioada în care au avut loc presupusele sale crime a coincis cu Războiul din Colonia (1583-1588), un conflict între protestanți și catolici. Regiunea era afectată de prezența mercenarilor, iar crimele nerezolvate au putut contribui la apariția poveștilor despre vârcolaci care bântuiau pădurile din zonă. Astfel, execuția lui Stump ar fi putut servi ca o formă de curățare a comunității de aceste amenințări.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.