Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO O stație de metrou din București, unică în lume. Românii nu știu că pășesc pe o comoară

Facebook
metrou

O stație de metrou din București este unică în lume, deoarece aici se află o adevărată comoară pentru oamenii de știință. Românii care trec zilnic pe aici nu știu cât de special este acest loc.

"Regina stațiilor de metrou din București", așa mai este numită stația de metrou Politehnica, considerată o adevărată mină de aur în lumea paleontologilor.

Construită în perioada regimului comunist, stația Politehnica avea să devină, mai târziu, obiectul unei descoperiri care i-a uimit pe oamenii de știință români.

Totul a ieșit la iveală absolut întâmplător, când geologul Mihai Popa, student la acea vreme, a început să facă cercetări în subteranul bucureștean.

Lume marină pietrificată, poveste evoluționistă remarcabilă

Ceea ce a descoperit tânărul student pare de necrezut, însă numeroasele studii desfășurate ulterior au consemnat aceeași concluzie, anume că peronul stației de metrou Politehnica ascunde o întreagă "lume marină pietrificată".

content-image

"Am descoperit stația în anul 1994, când am început să lucrez acolo. Eram student în anul al cincilea când am remarcat fosilele acestea și evident m-au atras, am început să le studiez.

Veneam seară de seară și lucram, poți descoperi aici o poveste evoluționistă remarcabilă, o poveste cu tâlc", spune geologul Mihai Popa, într-un articol publicat pe unibuc.ro.

content-image

Așadar, stația de metrou Politehnica este unică în lume datorită plăcilor de marmură pline de fosile marine, folosite pentru construirea peronului.

Cum a fost posibil?

Pentru pavarea stației de metrou Politehnica s-a folosit marmură extrasă din Munții Gilău, din localitatea clujeană Săvădisla.

"A fost o întâmplare foarte fericită, o dorință din anul 1983 a lui Nicolae Ceaușescu de a decora toate stațiile de metrou doar cu roci ornamentale românești”, mai adaugă geologul Mihai Popa.

content-image

Fără să realizeze, muncitorii au placat peronul stației de metrou cu plăci care ascundeau, de fapt, organisme fosilizate cretacice, numite rudişti.

Aceste fosile pot fi observate perfect în prezent, la o simplă privire aruncată pe podea, fiind vorba despre un loc care conservă un întreg ecosistem mesozoic.

Găsim și gastropode, corali, stromatolite și alge roșii

Astfel, plăcile extrase din Munții Gilău păstrau, de fap, inedita viață marină de la sfârșitul Cretacicului, când zona Clujului de astăzi era acoperită de apă.

"Interesant este că în stația de metrou de la Politehnica, rudiștii pot fi văzuți în toate secțiunile, în toate planurile. Tot la Politehnica mai găsim și gastropode, corali, stromatolite și alge roșii.

Toți străinii pe care am reușit să-i aduc în subteran s-au declarat absolut fascinați de conservarea, de diversitatea fosilelor și de mesajul din spatele stației”, afirmă geologul Mihai Popa, potrivit sursei citate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.