Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Foto| Regina Letizia a Spaniei și prințul Charles au inaugurat primul muzeu britanic dedicat artei spaniole

reuters
Regele Felipe si Letizia

Regina Letizia a Spaniei a inaugurat marţi primul muzeu britanic dedicat artei spaniole, care găzduieşte lucrări din colecţia unui milionar pasionat de pictura din "Secolul de aur" şi care doreşte să ajute o zonă defavorizată din Anglia, informează AFP.

Spanish Gallery se înscrie în cadrul unui vast proiect de revitalizare a oraşului Bishop Auckland, situat în nordul extrem al Angliei, susţinut cu milioane de lire sterline de londonezul Jonathan Ruffer, fondatorul unei importante companii de investiţii, potrivit Agerpres.

Totul a început în 2012, când milionarul britanic a cumpărat 12 tablouri ale pictorului Francisco Zurbaran (1598-1664), portrete în mărime naturală ale personajului biblic Iacob şi ale fiilor lui, de care oraşul Bishop Auckland, ce are o populaţie de 24.000 de locuitori, urma să se despartă. Picturile erau conservate într-un castel local după ce au fost achiziţionate de un episcop în 1756.

"A considerat că ar fi fost cu adevărat păcat şi trist pentru oraş. S-a gândit că trebuie să cumpărăm tablourile, dar în cele din urmă am cumpărat tablourile, castelul şi terenurile sale", a declarat în faţa jurnaliştilor Jane Ruffer, al cărei soţ, în vârstă de 70 de ani, a fost diagnosticat cu noul coronavirus şi nu a putut să facă deplasarea pentru a fi prezent la evenimentul de marţi.

"Întrebarea era ce vom face cu ele. Şi pentru că, în trecut, oraşul s-a aflat în slujba castelului, noi am vrut să îi întoarcem favoarea" pentru a ajuta astfel o populaţie dintr-o zonă intrată în declin după închiderea minelor de cărbune la sfârşitul secolului al XX-lea, a declarat Jane Ruffer.

Zece ani mai târziu şi după investiţii de 200 de milioane de lire sterline (240 de milioane de euro), soţii Ruffer au reuşit să reunească 120 de opere ale unor mari maeştri spanioli ai picturii din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, precum El Greco, Murillo şi Velasquez, în Spanish Gallery, un muzeu deschis în octombrie 2021, dar care a fost inaugurat oficial abia marţi de regina Letizia a Spaniei şi de prinţul Charles, moştenitorul tronului britanic.

Spanish Gallery găzduieşte cea mai importantă colecţie de artă din "Secolul de aur" al picturii spaniole care este expusă în Marea Britanie în afara Londrei şi este, totodată, singurul muzeu britanic dedicat exclusiv artei spaniole.

May be an image of 12 people, people standing and indoor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.