Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO - Scene de război în Etiopia: premierul a ieșit în stradă pentru a lupta împotriva rebelilor Tigray

https://addisstandard.com
Abiy Ahmed

Abiy Ahmed a promis marți că va conduce armata țării sale „de pe frontul de luptă”, după ce rebelii din Tigray au amenințat că vor mărșălui asupra Addis Abeba. Prim-ministrul Etiopiei Abiy Ahmed a mers să conducă efortul de război din primele linii, a informat presa afiliată statului, relatează Aljazeera.com. De asemenea, SUA au desfășurat forțe speciale în Djibouti și au pus trei nave de război în așteptare în zonă în cazul în care situația din Etiopia se înrăutățește.

Viceprim-ministrul Demeke Mekonnen Hassen se va ocupa de afacerile guvernamentale de rutină în absența lui Abiy, a declarat miercuri publicația de știri Fana.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Legesse Tulu, a detaliat transferul unor atribuții de rutină într-o conferință de presă, se arată în raportul de la Fana.

Abiy a anunțat luni seara că plănuiește să conducă personal lupta împotriva forțelor tigrayene și a aliaților acestora.

„Să ne întâlnim pe frontul de război”, a scris el, „a venit timpul să conducem țara cu sacrificii”.

Luna trecută, forțele din Tigray și aliații lor au amenințat că vor marșa spre capitala Addis Abeba; de asemenea, au luptat aprig pentru a încerca să taie un coridor de transport care leagă Etiopia fără ieșire la mare de principalul port din regiune, Djibouti.

Marți, trimisul special al SUA, Jeffrey Feltman, a declarat că armata etiopienă și milițiile regionale au reușit să rețină încercările Tigray de a tăia coridorul, dar forțele Tigray au reușit să se deplaseze spre sud, spre Addis.

Purtătorul de cuvânt al armatei Etiopiei nu a răspuns solicitărilor  presei.

Se estimează că zeci de mii de oameni au fost uciși și sute de mii au fost împinși în condiții de foamete din noiembrie anul trecut, când premierul a ordonat o ofensivă militară împotriva Frontului de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF), care a dominat guvernul central decenii înaintea lui Abiy.

Forțele din Tigray au continuat să facă presiuni către Addis Abeba, pretinzând controlul asupra orașului Shewa Robit, la doar 220 km (136 mile) nord-est de capitală pe drum.

O mare parte din nordul Etiopiei se află într-o întrerupere a comunicațiilor, iar accesul jurnaliştilor este restricționat, ceea ce face ca afirmațiile câmpului de luptă să fie dificil de coroborat.

Recrutarea armatei

Comentariile lui Abiy au stimulat recrutarea pentru forțele armate asediate.

Cel puțin o alergătoare proeminentă de distanță – maratonista și medaliată cu argint olimpic Feyisa Lelisa – s-a alăturat miilor de etiopieni obișnuiți dornici să urmeze exemplul lui Abiy.

Puterile mondiale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o escaladare militară care ar putea distruge eforturile de a intermedia o încetare a focului, în vreme ce rebelii susțin că înaintează spre capitala Addis Abeba și guvernele străine le spun cetățenilor să plece.

Miercuri, sute de noi recruți din armată au participat la o ceremonie desfășurată în cinstea lor în districtul Kolfe din Addis Abeba.

În timp ce oficialii înghesuiau oile și boii în camioane cu direcția nord, recruții au izbucnit în cântece și cântece patriotice.

„Am fost uimit când am auzit”

Abiy plănuia să se alăture soldaților pe teren, a declarat pentru AFP unul dintre recruți, șoferul în vârstă de 42 de ani, Tesfaye Sherefa.

„Când un lider își părăsește scaunul... și tronul, este pentru a-și salva țara. Obiectivul lui nu este să trăiască, ci să salveze această țară, iar eu am plâns când a spus „urmărește-mă” și a mers în prima linie.”

Abiy și-a anunțat luni seară planul „de a conduce forțele de apărare” de pe front, dar oficialii și presa de stat nu au oferit detalii despre mișcările sale de atunci.

Cu toate acestea, recruții din Kolfe și-au luat la inimă declarația, purtand tricouri împodobite cu o imagine a lui Abiy în uniformă și cuvintele „Avem responsabilitatea istorică de a apăra numele liber al Etiopiei”.

„Mă simt mândru și sunt alături de el”, a declarat pentru AFP Esubalew Wale, un alt recrut, în vârstă de 25 de ani.

„Oportunitate mare”

Feyisa, alergătorul de distanță, a declarat presei de stat că avansul rebelilor reprezintă „o mare oportunitate” de a apăra țara.

Maratonistul a câștigat proeminență politică ridicând și încrucișându-și brațele în timp ce a terminat maratonul de la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro – un gest de solidaritate cu ceilalți etnici Oromos uciși în timp ce protestau împotriva abuzurilor comise în timpul a aproape trei decenii de guvernare TPLF.

În interviul presei de stat care a fost difuzat miercuri, Feyisa a spus că va bucura șansa de a lupta el însuși cu TPLF.

„Când o țară este violată, nu am cum să stau și să privesc”, a spus el.

Un raport separat al presei de stat îl cita pe cel mai faimos campion la alergare pe distanță al Etiopiei, Haile Gebreselassie, spunând că și el va lupta pe front.

Însă filmările interviului nu au fost difuzate, iar AFP nu a putut verifica în mod independent.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.