Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO Statuie a Regelui Mihai I, ridicată la Sinaia şi dezvelită la 100 de ani de la naşterea Majestăţii Sale

Cristi Șelaru
statuie regele mihai

O statuie care îl reprezintă pe Regele Mihai I în mărime naturală şi în uniforma de mareşal al Armatei Române a fost expusă, luni, la Sinaia, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea suveranului. Monumentul a fost dezvelit de Majestatea Sa Principesa Margareta, Custodele Coroanei, împreună cu primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea.

Statuia Regelui Mihai este amplasată pe esplanada „George Enescu” de pe Bulevardul Carol I, care traversează staţiunea Sinaia.

„Ne aflăm într-un moment istoric. (...) Sinaia a dat României ultimul Rege. Majestatea Sa a rămas pentru români ultimul simbol al independenţei şi unităţii. Cu toţii l-am urmat în tăcere şi i-am ascultat mesajele menite a ne da credinţa într-o ţară mai bună. Chiar şi astăzi vorbele sale, alături de faptele sale ne sunt călăuze în labirintul imaturităţii politice şi a lipsei de asumare”, a declarat primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea.

„În urmă cu 10 ani, am urmărit cu mare atenţie mesajul istoric regelui Mihai în faţa Parlamentul României. M-am regăsit în cuvintele sale şi păstrez cu tărie crezul rostit pentru generaţiile viitoare. Spunea atunci regele: Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume.

Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”, a spus, la eveniment, Vlad Oprea.

Citește și: Se ZGUDUIE ministerul de INTERNE - Pretinse fapte penale de ABUZ în SERVICIU și DELAPIDARE..

„Mi-ar fi plăcut enorm ca astăzi să am onoarea de a-i strânge mâna Majestăţii Sale la venerabila vârstă de 100 de ani dar sper ca astăzi şi acest loc să deschidă minţile cât mai multor semeni spre bunătate şi credinţă, aşa cum ne-a arătat cel care ne-a fost rege”, a mai spus edilul.

„Acesta este omul pentru care România însemna totul şi căruia România îi datorează atât de mult. (...) Regele Mihai a fost deopotrivă participant şi martor al unei experienţe istorice dintre cele mai covârşitoare, însă a făcut cu fiecare ocazie apel la solidaritate, la respectul valorilor, deziderat de la care nu a făcut compromis. (...)

Respectul pentru cetăţean, pentru etică şi pentru buna funcţionare a instituţiilor statului, fără a le personaliza, completează profilul unui lider care a urmărit de fiecare dată să protejeze independenţa, suveranitatea şi unitatea poporului român” a declarat preşedintele Senatului, Anca Dragu.

La eveniment a fost prezent şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. „Regele Mihai I al României s-a întors la Sinaia, un oraş al marilor decizii politice. Pentru Sinaia, regalitatea a reprezentat chiar de la începuturi cel mai importat factor de dezvoltare.

Dezvelirea statuii Regelui Mihai se încadrează în seria momentelor marcante pentru istoria României. (...) Îmi doresc ca acest loc să devină un reper important pentru tânăra generaţie, la fel cum şi majestatea sa a fost în timpul vieţii pentru zeci de generaţii. Avem în continuare nevoie de modele care să ne ghideze moral, dar şi identitar”, a afirmat, în discursul său, ministrul Culturii.

Autorul monumentului a fost ales în urma unui concurs internaţional de sculptură care s-a desfăşurat la finalul anului trecut. La concurs s-au înscris 33 de artişti plastici, în primă fază au fost selectaţi nouă finalişti, iar comisia de selecţie l-a desemnat câştigător pe artistul Bogdan Ioan.

„Oraşul Sinaia a suportat costurile de producţie ale statuii din bronz şi a soclului din piatră naturala Vratsa, valoarea totala a acestora fiind de peste 440.000 lei”, a transmis Primăria Sinaia.

La eveniment au participat fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, ambasadori, parlamentari şi reprezentanţi ai Guvernului. Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis a fost transmis prin intermediul unuia dintre consilierii acestuia. La dezvelirea statuii de la Sinaia au mai participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan şi cel al Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.content-imagecontent-imagecontent-imagecontent-imagecontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.