Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO - Talibanii iau cu asalt Kandaharul! Locuitorii sunt îngroziți: 'Este haos'

Forțele speciale afgane se regrupează după ciocniri puternice cu talibanii în timpul unei misiuni de salvare a unui polițist asediat la un punct de control, în provincia Kandahar, Afganistan, la 13 iulie 2021 [AlJazeera / Reuters]
trupe afgane

Locuitorii din Kandahar se tem de avansul talibanilor asupra orașului. Mii de afgani s-au mutat și mulți au fost forțați să fugă în locuri mai sigure, în timp ce talibanii înconjoară orașul Kandahar, informează Aljazeera.com.

Săptămâna trecută, Kawsar Sama și familia ei și-au împachetat lucrurile și s-au urcat într-un zbor către capitala Kabul. Pentru tânăra de 21 de ani și familia ei, viața din sudul orașului Kandahar devenise periculoasă, pe măsură ce talibanii au pătruns în districtele din jurul celui de-al doilea oraș ca mărime din Afganistan în ultimele săptămâni. „Este prea riscant ca oamenii să-și trimită copiii la școală. Ați merge pe piață numai dacă ar fi trebuit, și chiar și atunci, atât de multe magazine ar fi închise. Viața se oprise ”, a spus Sama din casa temporară a familiei sale din Kabul.

Ea spune că, deși talibanii încă nu trebuie să intre în centrul orașului, luptele au ajuns în districte. Locuitorii cu care a vorbit Al Jazeera au spus că acest lucru i-a lăsat să se simtă prinși, trăind cu teama constantă că talibanii ar putea sosi în orice zi.

Pentru talibani, preluarea controlului deplin al unui oraș de mii de oameni cu o lună înainte de retragerea finală a forțelor străine conduse de SUA ar fi o mare victorie, dar pentru locuitorii din Kandahari gândul este un coșmar.

Navid Amini, în vârstă de 23 de ani, și-a petrecut întreaga viață în Kandahar, dar spune că nu a văzut niciodată așa ceva ce s-a întâmplat în provincie în ultimele săptămâni.

„Este haos”

La fel ca Sama, Amini spune că fiecare avans taliban în districtele din jur exacerbează frica oamenilor. „Există război în tot orașul", a spus Amini prin telefon de la Kandahar. Miercuri, locuitorii au declarat pentru Al Jazeera că au avut loc lupte în patru districte diferite, iar talibanii au capturat o clădire comercială cheie.

Săptămâna trecută, Human Rights Watch (HRW) a publicat un raport în care acuză talibanii că au adunat și executat sumar persoane care cred că lucrează pentru guvern și membrii forțelor naționale de securitate afgane. Raportul HRW a venit imediat după ce Organizația Națiunilor Unite a emis un avertisment către toate părțile la conflict că „urmăresc numeroasele acuzații de prejudiciu civililor” din provincie.

Sama spune că nu trebuie să mergi departe pentru a auzi despre cruzimea talibanilor: „Chiar și la periferia orașului, vin la casele oamenilor, iau ce vor și dau afară familii întregi din casele lor.”

Zainab, în ​​vârstă de 21 de ani, spune că casa familiei sale, aflată la numai 20 de minute de oraș, a fost recent atacată de talibani. „Noi toți femeile de acasă, când au intrat în asalt, au spus:„ Nu vă faceți griji, nu vă vom face nimic. Spune-ne doar unde este acoperișul.” Zainab a spus că luptătorii s-au dus direct pe acoperiș, unde au început să tragă asupra clădirilor aparținând poliției cu grenade propulsate cu rachete (RPG) și rachete. Casa lor, a spus ea, a devenit ținta focului încrucișat între cele două tabere.

„Acesta este un loc întunecat pentru toată lumea”

Amini spune că în Mirwais Mina, o comunitate aflată la 15 minute de oraș, locuitorii au observat o schimbare în comportamentul talibanilor. „Nu sunt aceiași talibani ca și acum două săptămâni”, i-au transmis prietenii lui Amini, spunând că și în ultimele zile natura talibanilor s-a schimbat. Cel mai îngrijorător este faptul că luptătorii au fost văzuți săpând și așezând fire în pământ, în jurul drumurilor principale și a zonelor civile. „Au săpat bombe în pământ. Este evident că civilii nu pot nici măcar să treacă un metru spre un loc mai sigur ”, a spus Amini.

Talibanii neagă acuzațiile

Talibanii spun că „resping categoric” acuzațiile, pe care le-au numit „propagandă”. Grupul a continuat spunând: „Invităm toate organizațiile umanitare și internaționale împreună cu mass-media să viziteze districtul Spin Boldak. Le vom facilita călătoria și îi vom lăsa să dovedească unde și când a fost ucis cineva?”

Dur Mohammad, în vârstă de 42 de ani, nu crede cuvintele talibanilor. El spune că nepotul său, Ahmadullah, care făcuse parte din poliție, a fost luat în noapte cu mai mult de o săptămână în urmă. De atunci nu s-a mai auzit de el. Mohammad spune că familia a fost mințită de grup. El spune că au trimis scrisori prin care îi asigurau pe oricine a lucrat cu guvernul sau cu forțele străine că nu li se va aduce niciun rău atâta timp cât aceștia s-au raportat conducerii și au recunoscut „infracțiunea” lor. „Deci, i-am spus să se întoarcă. Timp de patru zile a fost bine, apoi într-o seară l-au luat și nu am mai auzit de el de atunci”.

Cu toate acestea, pe măsură ce războiul dintre cele două părți devine mai violent, călătoria către districte se dovedește mai dificilă. La începutul acestei luni, danezul Siddiqui, un fotoreporter premiat Reuters, a fost ucis în timp ce era încorporat în Forțele Naționale Afgane de Securitate din Spin Boldak. Guvernul a dat vina pe talibani pentru uciderea sa din 16 iulie. Dar și guvernul a luat măsuri îngrijorătoare față de jurnaliștii care încearcă să raporteze din zonele atacate. Marți, au fost raportate că guvernul afgan a reținut patru jurnaliști pentru că au încercat să intre în Spin Boldak. Ministerul de Interne a acuzat reporterii, care lucrează pentru posturile locale de radio și TV, că au răspândit „propagandă” pentru „inamic”. Amnesty International a cerut eliberarea imediată a jurnaliștilor. „Acești jurnaliști se întorceau din districtul Spin Boldak după ce au investigat victimele civile. Solicităm eliberarea lor”, a scris pe Twitter Amnesty.

Vezi si: FOTO - Revenirea talibanilor la putere: joacă politic în negocieri alături de China, după plecare americanilor din zonă .

Explicație foto: Un ofițer de securitate afgan stă de pază pe un drum din Kandahar [Javed Tanveer / AFP / AlJazeera]

content-image

Expliație foto: Forțele speciale afgane se regrupează după ciocniri puternice cu talibanii în timpul unei misiuni de salvare a unui polițist asediat la un punct de control, în provincia Kandahar, Afganistan, la 13 iulie 2021 [AlJazeera / Reuters]

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.