Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO Tapiseria 'Guernica' de Picasso, expusă 37 de ani în sediul ONU, a fost retrasă de familia Rockefeller

News.ro
tapiseria guernica picasso

Statele Unite nu vor cere familiei Rockefeller să înapoieze o tapiserie reprezentând "Guernica" de Pablo Picasso, expusă timp de 37 de ani în holul principal al Consiliului de Securitate, a indicat luni noua ambasadoare a Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar retragerea operei a provocat o puternică emoţie, scrie AFP.

"Vreau să mulţumesc Fundaţiei Rockefeller pentru că a împrumutat această tapiserie magnifică Naţiunilor Unite. Nu-i voi căuta pentru a discuta despre acest lucru. Dar îmi va lipsi să nu o mai văd aici", a spus într-o conferinţă de presă Linda Thomas-Greenfield, a cărei ţară prezidează în martie Consiliul de Securitate, potrivit news.ro.

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

Thomas-Greenfield, care are rang de membru în administraţia Biden, a fost întrebată de AFP dacă intenţionează să-l sune pe Nelson Rockefeller Junior, care în februarie - dintr-un motiv necunoscut - a retras tapiseria, cu scopul de a-l face să se răzgândească.

Opera monumentală, ce reprezintă bombardarea oraşului Guernica pe 26 aprilie 1937 de Germania nazistă şi Italia fascistă, a fost expusă timp de 37 de ani la intrarea în Consiliul de Securitate al ONU şi viza să-i sensibilizeze pe membrii de onoare cu privire la război.

Comandată în 1955 de Nelson Rockefeller, ţesută de atelierul francez Jacqueline de La Baume-Dürrbach, retragerea tapiseriei a provocat la ONU o mare emoţie, inclusiv din partea secretarului său general. "Este oribil, oribil", a mărturisit el unei jurnaliste de la postul de televiziune CBS.

Pentru a umple golul lăsat de tapiserie, Organizaţia se aşteaptă la o bătălie feroce între ţările membre care ar dori să-şi promoveze artiştii.

În 2018, şeful ONU a intervenit personal pe lângă Mexic şi Africa de Sud, două ţări care căutau să instaleze în acelaşi loc al clădirii o pictură mare, cealaltă o statuie a lui Nelson Mandela. Mexicul câştigase, iar Africa de Sud a obţinut favoarea de a instala statuia la intrarea principală a ONU.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.