Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE: FOTO-VIDEO Momentul în care FBI îl arestează pe omul din spatele Pentagon Leaks

UPDATE 13 aprilie, ora 23.15:

Televiziunile americane au difuzat continuu imagini aeriene arătând arestarea unui individ de către agenţi ai forţelor de securitate. Se putea vedea un bărbat, cu mâinile pe cap şi purtând un tricou gri şi pantaloni scurţi roşii, înconjurat de soldaţi înainte de a fi arestat, apoi escortat la un vehicul cu aspect civil, relatează Agerpres.

"O anchetă este în curs" care pare să fie pe punctul de a se încheia, a declarat mai devreme preşedintele american, Joe Biden, în cursul unei vizite în Irlanda. "Sunt preocupat de ceea ce s-a întâmplat", a adăugat el.

Ministerul american al Justiţiei a deschis o anchetă penală după scurgerea acestor documente online, care detaliază opiniile Washingtonului despre războiul în Ucraina şi par să indice o colectare de informaţii despre aliaţii apropiaţi ai SUA.

Potrivit Washington Post, în spatele acestei scurgeri s-ar afla un tânăr care a lucrat la o bază militară şi a împărtăşit informaţiile unui grup privat online pe reţeaua socială Discord.

Având pseudonimul 'OG', el a publicat regulat timp de mai multe luni sute de pagini copiate din documente din baza militară unde lucra, conform publicaţiei americane.

"OG" le-a cerut celorlalţi membri ai grupului să nu difuzeze documentele, afirmând nu are intenţia de a fi avertizor de integritate, indică Washington Post citând una dintre sursele sale.

El a criticat statul - al cărui "abuz de putere" l-a denunţat -, forţele de ordine şi comunitatea de informaţii.

Grupul, alcătuit din peste douăzeci de persoane, a fost format în 2020 în jurul pasiunii lor comune pentru armele de foc, echipament militar şi religie.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că Statele Unite examinează "implicaţiile" acestei scurgeri "pentru securitatea naţională".

ȘTIREA INIȚIALĂ:

FBI l-a arestat joi pe Jack Teixeira în legătură cu scurgerea de documente clasificate care au fost postate online în scandalul PentagonLeaks, potrivit unui oficial american relaetază CNN.

Teixeira, în vârstă de 21 de ani, este membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts. Arestarea sa vine în urma unei căutări rapide a Guvernului american pentru a afla identitatea celui care a divulgat documente clasificate pe o platformă de socializare populară printre jucătorii de jocuri video.

Teixeira a fost identificat pentru prima dată de New York Times joi, înainte de arestarea sa, ca fiind liderul grupului unde a fost postat un set de documente clasificate.

Ce spune Pentagonul

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat că scurgerea unei serii de informații clasificate pe site-urile de socializare a fost un "act criminal deliberat", iar departamentul analizează modul în care protejează astfel de informații. "Continuăm să analizăm o varietate de factori în ceea ce privește protejarea materialelor clasificate. Aceasta include examinarea și actualizarea listelor de distribuție, evaluarea modului și a locului în care sunt partajate produsele de informații și o varietate de alte măsuri. Aș spune, totuși, că este important să înțelegeți că avem orientări stricte pentru protejarea informațiilor clasificate și sensibile", a declarat Ryder.

PentagonLeaks: Klaus Iohannis dezvăluie ajutorul dat Ucrainei de statul român. Ce spune despre criza cerealelor

PentagonLeaks: Lupte interne ample între oficialii ruşi, în special între FSB şi Ministerul Apărării. Putin a mediat o dispută între Prigojin şi Şoigu (NYT)

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.