Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO-VIDEO Operațiune dramatică în India: 30 de oameni blocați într-un tunel, după ce un ghețar s-a prăbușit; 32 sunt morți și 170 dispăruți

india, tapovan

Echipele de salvare au demarat joi o operaţiune de foraj în nordul Indiei în speranţa de a ajunge la un grup de 30 de persoane rămase blocate într-un tunel după ce o viitură uriaşă, cauzată de fragmentarea şi prăbuşirea unui gheţar, a devastat duminica trecută valea unui râu, unde 32 de oameni au murit şi alţi 170 sunt daţi dispăruţi, informează AFP, informează Agerpres.

În acea vale montană din statul Uttarakhand, în Tapovan, echipele de salvatori lucrează zi şi noapte pentru curăţa zona de tonele de roci, noroi şi zăpadă care au blocat intrarea în tunelul unei centrale hidroelectrice, distrusă de viitură.

Alte 170 de persoane sunt date dispărute în acest stat indian din Munţii Himalaya, cu o suprafaţă puţin mai mică decât cea a Elveţiei, după catastrofa de duminică, iar salvatorii au recuperat până acum doar 32 de cadavre.

În tunel, pe măsură ce speranţa găsirii unor supravieţuitori devine tot mai mică, operaţiunile progresează cu lentoare, din cauza diametrului redus al căii de acces şi a cantităţii mari de deşeuri care îngreunează eforturile salvatorilor.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Joi, o operaţiune de foraj a fost demarată la nivelul unuia dintre tunelurile adiacente, în speranţa ca salvatorii să ajungă la cei 30 de oameni blocaţi în interior, au precizat autorităţile indiene.

"Tunelurile comunică dincolo de punctul în care s-au acumulat deşeuri şi noroi", a declarat Vivek Pandy, un membru al echipelor de salvare, pentru cotidianul Times of India. "Sperăm că muncitorii blocaţi se află în tunelul adiacent, unde putem să ajungem", a mai spus el.

Părinţii şi rudele muncitorilor blocaţi, copleşiţi de angoasă şi de durere, încep să îşi piardă răbdarea şi speranţa. Unii dintre ei au criticat dur autorităţile locale, miercuri.

Citește și: Raed Arafat relatează PAS CU PAS cum a avut loc tragedia de la Balș: 'Nu pot decât să-i felicit pe colegi'

"Toată această operaţiune de salvare este o glumă", a spus Sanjay Pant, originar din Uttar Pradesh, statul învecinat, al cărui frate în vârstă de 24 de ani, Abhishek, se află cel mai probabil în tunel.

"Folosesc doar un buldozer!", a exclamat Sanjay Pant, plângându-se de lentoarea operaţiunilor de salvare şi de mijloacele utilizate. "Nu suntem în secolul al XVIII-lea (...), unde este tehnologia noastră, unde sunt utilajele noastre?", a adăugat el.

Un cadavru a fost descoperit la o distanţă de 110 kilometri

Santosh Yadav, originar tot din Uttar Pradesh, prezent la faţa locului pentru a-l salva pe cumnatul lui, Sanjay, blocat în tunel, se declară uimit de absenţa "directorilor companiei pentru care Sanjay lucrează de 13 ani".

După părerea lui, este evident că victimele "nu vor putea să supravieţuiască mult timp, dacă sunt încă în viaţă (...), fără aer, nici apă, nici hrană în acest tunel şi în frigul glacial".

Citește și: Sindicaliștii din sănătate au observat comportamentul ciudat afișat de Florin Cîțu: 'Are declarații halucinante!'

O cantitate uriaşă de apă şi gheaţă a devastat duminică valea râului Dhauliganga, un afluent al Gangelui, distrugând totul în calea ei, inundând complet un complex hidroelectric şi devastând drumuri şi poduri, potrivit imaginilor filmate de localnicii care au asistat îngroziţi la această tragedie.

Catastrofa a fost cauzată de fragmentarea unui gheţar din cauza schimbărilor climatice, dar construcţia de baraje, operaţiunile de dragare a albiilor cursurilor de apă pentru extragerea nisipului necesar în industria construcţiilor şi tăierile de copaci pentru a face loc unor drumuri noi se numără printre ipotezele considerate drept cauze care s-ar afla la originea tragediei.

Citește și: Situația putea să fie mult mai gravă la Matei Balș! Avertismentul echipei de la Institut: 'Autorizaţiile şi avizele sunt la zi!'

Va fi nevoie, probabil, de mai multe zile pentru recuperarea altor cadavre de sub tonele de deşeuri acoperite de mâl şi pietriş.

Cadavrul lui Manoj Chaudhary, un poliţist de 42 de ani, a fost găsit la o distanţă de 110 kilometri în proximitatea unui "ghat", un spaţiu de incinerare situat pe malul râului, lângă satul strămoşilor lui, în această săptămână, a raportat cotidianul Indian Express. Fostul poliţist a fost incinerat marţi cu onoruri de stat.

"Este vorba despre exact acelaşi 'ghat' în care toţi strămoşii noştri au fost incineraţi", a declarat fratele mai mare al poliţistului decedat, Anil Chaudhary. "E o coincidenţă, dar, prin harul Domnului, trupului lui a găsit calea spre 'ghat-ul' strămoşilor noştri", a adăugat el.

Foto: ndtv.com

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.