Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fotografia cu asasinul ambasadorului rus din Turcia a câştigat premiul World Press Photo - FOTO

Cu degetul arătător în aer, o armă în mâna dreaptă şi chipul marcat de furie, aceasta este imaginea criminalului ambasadorului rus în Turcia surprinsă de fotograful turc Burhan Ozbilici, care a câştigat premiul cel mare al celui mai prestigios concurs de fotojurnalism, după cum au anunţat luni organizatorii World Press Photo, conform AFP, relatează şi agerpres.

Citeşte şi: Un mare cotidian naţional îşi cere scuze după o gafă de proporţii. L-au confundat pe Trump

Membrii juriului au apreciat curajul arătat de Burhan Ozbilici, fotojurnalist pentru Associated Press (AP), care a realizat fotografia la 19 decembrie în timp ce Mevlüt Mert Altintas, un poliţist în vârstă de 22 de ani, a tras nouă gloanţe în ambasadorul rus la Ankara, Andrei Karlov. Atacatorul a rostit "Allah Akbar" şi a declarat că vrea răzbunare pentru Alep, iar ulterior a fost împuşcat.

content-image

Vizualizată de 18 de milioane de ori în orele care au urmat tragicului eveniment, această imagine ''a marcat un moment important în istoria Turciei", a declarat Burhan Ozbilici pentru AFP, subliniind că "trebuia să îşi facă treaba'', în postura de jurnalist. "Mă gândeam: 'Sunt aici. Chiar dacă voi fi împuşcat şi rănit sau ucis, sunt jurnalist. Trebuie să îmi fac treaba. Puteam să fug fără să fac fotografii... Însă nu aş fi putut da un răspuns mulţumitor mai târziu când oamenii m-ar fi întrebat: 'De ce nu ai făcut fotografii?'. M-am gândit chiar la prietenii şi colegii care au murit făcând fotografii în zonele de conflict de-a lungul anilor", a povestit Burhan Ozbilici.

Fotoreporterul a povestit că a decis să meargă la expoziţie ? intitulată 'De la Kaliningrad la Kamceatka, prin ochii călătorilor' ? doar pentru că era în drumul său spre casă de la biroul din Ankara. Evenimentul a avut loc în deschiderea unei expoziţii de fotografii despre Rusia, moment în care Mevlüt Mert Altintas, îmbrăcat în costum negru şi cu cravată, a scos un pistol.

Citeşte şi: Şase avioane de luptă şi 30 de tancuri ruseşti ajung la graniţele României

Peste 5.000 de fotografi din 125 de ţări au transmis aproximativ 80.000 de imagini către juriu. Dintre acestea, 45 au fost premiate în cadrul a opt categorii diferite. ''A fost o decizie foarte, foarte dificilă, dar în cele din urmă, am simţit că imaginea anului a fost una explozivă, care a reflectat într-adevăr ura din vremurile noastre", susţine Mary F. Calvert, membră a juriului, într-un comunicat.

În urmă cu un an, fotografia unui bărbat cu un copil mic în braţe pe care încearcă să-l strecoare printre sârmele ghimpate la frontiera dintre Serbia şi Ungaria, realizată de australianul Warren Richardson, a câştigat premiul World Press Photo. Intitulată "Speranţa unei noi vieţi", fotografia alb-negru a fost realizată de fotograful freelancer în noaptea de 28 august 2015, în timp ce refugiaţii încercau să treacă în Ungaria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.