Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fotografii din 1918 din Alba Iulia, expuse la Centrul de Cultură 'Augustin Bena'

O expoziţie cu fotografii de arhivă, din 1918, şi schiţe care surprind imagini din istoria municipiului Alba Iulia a fost vernisată joi, în absenţa publicului, în spaţiul expoziţional urban al Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba, în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 102 ani de la Marea Unire şi a sărbătoririi, în 1 Decembrie, a Zilei Naţionale a României.

"Fotografiile sunt din perioada anului 1918 şi conţin instantanee cu străzi, pieţe, instituţii administrative sau de cultură, zone de promenadă, dar şi imagini cu locuitorii oraşului. Printre acestea se regăsesc şi instantanee vechi cu Hotelul Apulum din centrul municipiului, imobil care în 1918 a fost unul dintre locurile de întâlnire pentru făuritorii Marii Uniri", se menţionează într-un comunicat transmis AGERPRES de Centrul de Cultură "Augustin Bena", potrivit Agerpres.

Hotelul a găzduit, din data de 29/30 noiembrie 1918, Comisia de verificare a Marii Adunări Naţionale (care a validat credenţionalele deputaţilor), Consiliul Naţional Român Central, dar şi pe o parte dintre delegaţii care au avut rol hotărâtor în şedinţele care s-au desfăşurat la etajul hotelului în cursul zilei din 30 noiembrie. După 1918, hotelul a găzduit adunările Comitetului Judeţean Alba şi ale Partidului Naţional Român. Ulterior, imobilul a avut "o poveste tristă", fiind demolat de regimul comunist pentru că nu se mai încadra în planurile de dezvoltare ale oraşului.

Citește și: Fotografie de ultim moment! Marcel Vela, imagine cu leul apărut în videoclipul lui Dani Mocanu

Expoziţia Centrului de Cultură "Augustin Bena" cuprinde, pe lângă fotografiile de arhivă, şi ilustraţii cu obiective cu importanţă istorică din municipiul Alba Iulia, desene realizate de artistul Ionuţ Baic.

De menţionat că expoziţia va putea fi văzută şi on-line, pe Pagina de Facebook a Centrului de Cultură "Augustin Bena".

Consiliul Judeţean Alba, prin instituţiile subordonate, Centrul de Cultură "Augustin Bena", Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Biblioteca Judeţeană "Lucian Blaga" şi Teatrul de Păpuşi "Prichindel", organizează şi în acest an o serie de activităţi culturale incluse în programul de la Alba Iulia dedicat Zilei Naţionale a României. Manifestările se desfăşoară fără public, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2, şi sunt organizate în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia şi Instituţia Prefectului Alba.

Sub genericul "Ziua Naţională în casa fiecărui român", evenimentele sunt transmise live pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură "Augustin Bena" şi, în funcţie de eveniment, pe paginile celorlalte instituţii organizatoare.

Municipiul Alba Iulia se află până în 30 noiembrie inclusiv în carantină, din cauza incidenţei mari a cazurilor de COVID-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.