Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fotojurnalistul palestinian Motaz Azaiza câştigă premiul Liberté

motaz azaiza

Fotojurnalistul şi influencerul palestinian Motaz Azaiza a primit Prix Liberté pentru "lupta sa pentru libertatea presei şi dreptul la informare" privind conflictul din Fâşia Gaza, a anunţat marţi regiunea Normandia.

Tânărul în vârstă de 25 de ani a devenit foarte popular printre milioanele de urmăritori de pe reţelele de socializare acoperind războiul dintre Israel şi gruparea palestiniană Hamas din 7 octombrie, împărtăşind în acelaşi timp experienţa sa personală în acest teritoriu asediat.

De la începutul conflictului, 97 de jurnalişti şi lucrători media, dintre care 92 de palestinieni, au fost ucişi şi 16 răniţi.

Motaz Azaiza a putut în cele din urmă să fie evacuat împreună cu familia sa la sfârşitul lunii ianuarie în Qatar, unde continuă să fie "angajat în favoarea libertăţii presei şi a protecţiei jurnaliştilor", au precizat organizatorii Prix Liberté într-un comunicat de presă.

Premiul, în valoare de 25.000 de euro, îi va permite să îşi continue această activitate. Acesta îi va fi înmânat în 4 iunie la Caen, în prezenţa celorlalţi doi nominalizaţi sau a reprezentanţilor acestora: Noura Ghazi, o avocată siriană care luptă pentru drepturile deţinuţilor politici, şi Maria Kolesnikova, o personalitate a opoziţiei din Belarus. Maria Kolesnikova, încarcerată, va fi reprezentată de sora sa, Tatsiana Khomich.

Aproximativ 4.000 de tineri, printre care numeroşi liceeni din Statele Unite şi Germania, şi aproximativ cincizeci de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial vor fi, de asemenea, prezenţi în ajunul celei de-a 80-a aniversări a Zilei Zece.

Câştigătoarea premiului din 2021, rapperiţa afgană Sonita Alizada, va interpreta melodia "Stand up!", scrisă special pentru această ocazie, alături de tineri dansatori şi cântăreţi din Normandia.

Creat în 2019 de regiunea Normandia împreună cu Institutul Internaţional pentru Drepturile Omului şi Pace, acest premiu recompensează o persoană sau o organizaţie angajată în apărarea libertăţilor. În acest an, 14.265 de tineri din 116 ţări au votat pentru a alege cei trei nominalizaţi.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.