Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța e gata sa primească migranți de pe nava Aquarius

Le Monde
OCDE, imigranti

Oferta Franței de a prelua migranţi de pe nava Aquarius, după ce aceştia vor fi înregistraţi în Spania, a fost acceptată de guvernul spaniol. Nava Aquarius va acosta duminică în Spania dupa ce Italia și Malta i-au interzis să acosteze în porturile lor, informeaza agerpres.

'Guvernul francez va colabora cu guvernul spaniol pentru primirea migranţilor de pe Aquarius', a anunţat într-un comunicat vicepremierul spaniol, Carmen Calvo. 'Franţa va accepta migranţii care, după sosirea lor în portul Valencia şi aplicarea tuturor protocoalelor prevăzute în procesul de primire, îşi vor exprima dorinţa să meargă în această ţară', a adăugat ea. Premierul spaniol, Pedro Sanchez, 'i-a mulţumit preşedintelui Macron pentru cooperarea în această chestiune (...) şi consideră că acesta este cadrul de cooperare în care Europa trebuie să răspundă' problemei migraţiei, mai menţionează Carmen Calvo în comunicat.

Autorităţile franceze au anunţat de joi că ar putea primi migranţi de pe nava Aquarius 'care corespund criteriilor de azil'.

Pe de altă parte, Garda de Coastă spaniolă a anunţat că vineri şi sâmbătă a salvat 933 de migranţi aflaţi pe diferite ambarcaţiuni pe Marea Mediterană, recuperând şi patru cadavre.

Noul premier spaniol, socialistul Pedro Sanchez, s-a remarcat prin iniţiative prietenoase faţă de migranţii ilegali. După ce a acceptat primirea navei Aquarius, guvernul său a promis vineri că va restabili asistenţa medicală gratuită pentru migranţii fără acte în regulă, un drept eliminat de fostul guvern conservator al premierului Mariano Rajoy pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Spania a fost până în prezent în urma Greciei şi Italiei în ce priveşte numărul migranţilor care au debarcat în Europa, dar decizia noului guvern italian format din partide antisistem şi de extremă dreapta de a nu mai permite intrarea migranţilor ilegali în ţară ar putea intensifica afluxul acestora către Spania.

După ce a refuzat primirea navei Aquarius, ministrul italian de interne, Matteo Salvini, a anunţat sâmbătă că a interzis altor două nave - aparţinând tot unui ONG - să debarce migranţi în porturile italiene. 'Să ştie aceşti domni că Italia nu mai vrea să fie complice la afacerile imigraţiei clandestine şi, prin urmare, să caute alte porturi (non-italiene), către care să se îndrepte. În calitate de ministru şi de tată, o fac pentru binele tuturor', a declarat Salvini, care este şi liderul partidului de extremă dreapta Liga. 'Insultele şi ameninţările nu ne vor opri' şi italienii îşi vor conduce singuri ţara, a mai spus el după ce un ONG care salvează migranţi în apropierea Libiei i-a catalogat pe membrii noului guvern italian drept 'fascişti'.

Partidul Liga şi formaţiunea antisistem Mişcarea 5 Stele au format o coaliţie guvernamentală, devenind principalele partide ale Italiei după ce la alegerile legislative din luna martie electoratul italian a sancţionat politica binevoitoare a precedentelor guverne faţă de migranţii ilegali veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu. Peste 1,8 milioane de astfel de migranţi au ajuns în Europa începând din anul 2014, dintre care în Italia au cerut azil peste 170.000, alţi circa 500.000 rămânând în această ţară fără să fie înregistraţi.

Conform unui sondaj publicat sâmbătă de ziarul Corriere della Sera şi preluat de agenţia Reuters, 59% dintre italienii intervievaţi aprobă decizia lui Salvini de a interzice acostarea navelor cu migranţi, estimând că astfel va fi descurajată migraţia ilegală susţinută de traficanţi. Conform aceluiaşi sondaj, 68% dintre persoanele chestionate au apreciat faptul că Salvini 'ridică tonul' pentru ca Europa să înţeleagă faptul că Italia nu poate deveni ceea ce el a numit 'o mare tabără de refugiaţi'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.