Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța, Germania, Rusia şi Turcia fac o nouă mutare pentru a stabiliza Siria. Care sunt următorii pași gândiți de liderii celor patru țări

AFP
siria

Liderii rus, german, francez şi turc au subliniat, la Istanbul, importanţa unui armistiţiu în Siria şi şi-au exprimat doirnţa ca un comitet însărcinat cu redactarea unei noi Constituţii să se reunească până la sfârşitul anului, relatează Reuters, informează News.ro.

Ankara, care susţine o parte a rebelilor, şi Moscova, principala aliată a regimului lui Bashar al-Assad de la Damasc, au convenit luna trecută să instaureze o zonă demilitarizată în provincia Idleb, ultimul bastion rebel, în nord-vestul ţării. Acordul a permis evitarea unei ofensive de mare anbergură în această regiune în care trăiesc trei milioane de civili, dintre care peste jumătate sunt strămutaţi.

Citește și: Ies la iveală informații șocante după tragedia din Indonezia. Accidentul este primul de pe plan mondial al unui aparat Boeing 737 MAX 8

”Am fost foarte clari asupa faptului că o ofensivă militară a regimului cu sprijinul susţinătorilor săi ar avea consecinţe securitare şi umanitare inacceptabile”, a subliniat Emmanuel Macron.

”Rusia şi Turcia au negociat un acord acum mai multe săptămâni, care trebuie aplicat strict. Asigurări au fost prezentate azi (sâmbătă) cu privire la acest punct (...). Contăm pe Rusia să exercite o presiune foarte clară asupra regimului, care- datorează, clar, supravieţuirea”, a continuat şeful statului francez, care s-a adresat presei după acest summit.

Citește și: Jucătorii lui Leicester sunt devastați după moartea patronului: 'Îţi vom fi recunoscători pe vecie!' Mesaje emoționante din partea sportivilor

”Prioritatea, pentru noi toţi, în Siria, rămâne lupta împotriva terorismului. Nu trebuie, în niciun caz, să pierdem din vedere că acesta este obiectivul nostru militar şi politic prim. Vrem să continuăm această luptă antiteroristă, cu dorinţa ca toate operaţiunile care rămân în prezent de purtat să respecte dreptul umanitar”, a adăugat el.

Un bombardament s-a soldat vineri cu şapte morţi civili în provincia Idleb. este vorba despre cel mai mare bilanţ de la încetarea atacurilor aeriene ruse, la jumătatea lui august, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR).

În cadrul acordului încheiat luna trecută, la Soci, preşedintele rus şi omologul său turc au decis să creeze o zonă-tampon de 15-20 de kilometri în care să nu existe armament greu sau combatanţi jihadişti.

Vladimir Putin a apreciat sâmbătă, că Turcia şi-a îndeplinit obligaţiile şi a promis să continue cooperarea cu Ankara.

În comunicatul comun, preşedinţii francez Emmanuel Macron, rus Vladimir Putin, turc Recep Tayyip Erdogan şi cancelarul german Angela Merkel şi-au exprimat de asemenea dorinţa să se convoace un comitet constituţional până la sfârşitul anului.

Înfiinţarea acestui comitet, alcătuit din 150 de membria fost hotărâtă, la sfârşitul lui ianuarie, într-o Conferinţă de Pace, la Soci. Guvernul, opoziţia şi ONU urmează să desemneze fiecare câte o treime din delegaţi.

Emisarul ONU Staffan de Mistura, audiat vineri în Consiliul de Securitate al ONU, şi-a exprimat dorinţa ca Damascul să nu fie autorizat să facă acest lucru.

Diplomatul italiano-suedez, numit în iulie 2014 emisar ONU însărcinat cu Siria, a anunţat la jumătatea lui octombrie că demisionează la sfârşitul lui noiembrie, ”din motive personale”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.