Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța și Germania pun presiune pe Moscova: 'Vrem progrese reale în această criză'

sua ucraina rusia

Parisul şi Berlinul aşteaptă din partea Kievului şi Moscovei "progrese reale" pentru a rezolva conflictul separatist din estul Ucrainei, cu o "consolidare" a armistiţiului şi evoluţii politice, a afirmat joi seară la Paris şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, citat de AFP.

"Ne întâlnim într-o fază critică a aplicării acordurilor de la Minsk" asupra procesului de pace, a declarat ministrul german de externe cu puţin înainte de o reuniune cvadripartită cu omologii săi francez, Jean-Marc Ayrault, ucrainean, Pavlo Klimkin, şi rus, Serghei Lavrov. "Vom spune foarte clar că timpul declaraţiilor făcute din vârful buzelor a trecut. Trebuie să avansăm cu adevărat, în primul rând în consolidarea armistiţiului şi apoi în reluarea procesului politic", a spus el.

Germania şi Franţa aşteaptă de la Kiev şi Moscova "să îşi asume un angajament în această seară", a insistat Frank-Walter Steinmeier. "Trebuie să existe progrese reale", a spus el. Semnate în februarie 2015 în capitala Belarus pe baza medierii franco-germane şi în prezenţa preşedintelui rus, Vladimir Putin, acordurile de la Minsk prevăd o încetare a focului, precum şi un ansamblu de măsuri politice, economice şi sociale pentru a rezolva conflictul ucrainean care a făcut peste 9.000 de morţi în aproape doi ani. De mai multe luni însă negocierile se află într-un punct mort. În cursul unei vizite efectuate la Kiev pe 22 şi 23 februarie, miniştrii francez şi german de externe au îndemnat autorităţile ucrainene să continue reformele politice şi, mai ales, să adopte urgent o lege electorală care să permită organizarea de alegeri locale în estul ţării.

Kievul insistă însă asupra încetării complete a ostilităţilor ca o condiţie prealabilă la organizarea acestui scrutin. Ucraina şi occidentalii acuză Rusia că îi sprijină militar pe rebelii proruşi, ceea ce Moscova dezminte, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.