Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța înființează o nouă unitate antiteroristă, serviciu specializat în urmărirea foștilor deținuți teroriști sau radicalizați

paris antitero

Premierul francez Edouard Philippe a anunţat vineri înfiinţarea unei "celule specifice" pentru urmărirea deţinuţilor terorişti sau radicalizaţi la ieşirea acestora din închisoare, urmărire devenită una dintre provocările luptei antiteroriste în Franţa, informează AFP, preia Agerpres.

În jur de 450 de deţinuţi terorişti sau radicalizaţi ar urma să fie eliberaţi până la sfârşitul lui 2019, a declarat Philippe, dezvăluind un nou plan de luptă contra terorismului, în timpul unui discurs susţinut la sediul Direcţiei Generale pentru Securitate Internă (DGSI), în Levallois-Perret (regiunea pariziană).

"Celula specifică" va funcţiona în cadrul Unităţii de Coordonare a Luptei Antiteroriste (UCLAT) şi va asocia serviciile de informaţii din penitenciare, a precizat premierul francez.

El a anunţat, de asemenea, că executivul francez "va întări urmărirea de persoane plasate sub control judiciar". "Recurgerea la arest la domiciliu sub supraveghere electronică mobilă va fi facilitată", a spus prim-ministrul. "Nerespectarea controlului judiciar de persoanele cercetate pentru fapte teroriste trebuie să atragă după sine un răspuns judiciar sistematic", a adăugat premierul Edouard Philippe.

Vezi și: Preşedintele Italiei intervine în disputa coaliției guvernamentale cu privire la nava cu refugiați

"Până în septembrie, o instrucţiune interministerială va fi adresată procurorilor republicii, serviciilor penitenciare şi tuturor serviciilor de anchetă şi de informaţii, pentru a securiza împărtăşirea de informaţii în caz de incident, cu respectarea măsurilor de control judiciar", a precizat el.

Guvernul francez a anunţat o întărire a serviciilor de informaţii din penitenciare.

Înfiinţat în 2017, Biroul naţional de informaţii în penitenciare urmăreşte în prezent 3.000 de persoane şi îşi transmite informaţiile serviciilor de informaţii interne. O notă a serviciilor de informaţii asupra celor "ieşiţi" (din închisoare) a fost creată pentru Profilurile Teroriste Islamiste (TIS).

Franţa se află sub o constantă ameninţare de la declanşarea, în ianuarie 2015, a unui val de atentate jihadiste, soldate cu 246 de morţi. Cel mai recent, un atac cu cuţit revendicat de gruparea Stat Islamic (SI), a avut loc în cartierul Opera din Paris la 12 mai şi s-a soldat cu un mort.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.