Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Francois Hollande a autorizat zeci de 'execuţii extrajudiciare'

Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Inquam Klaus Iohannis Francois Hollande Măgurele

Preşedintele francez Francois Hollande a ordonat în ultimii trei ani execuţia extrajudiciară a circa 40 de jihadişti ori presupuşi jihadişti, ordine îndeplinire în cadrul unor operaţiuni desfăşurate de trupele speciale sau de serviciile secrete, relevă o anchetă jurnalistică efectuată de publicaţia Le Monde şi din care au fost publicate informaţii săptămâna aceasta.

De altfel, în cartea intitulată 'Un président ne devrait pas dire ça' (Un preşedinte nu ar trebui să spună acest lucru), apărută în octombrie 2016 şi scrisă de doi ziarişti ai acestei publicaţii pe baza confesiunilor adunate în urma a circa 60 de interviuri avute cu Hollande în ultimii patru ani, acesta recunoaşte că a dispus 'eliminarea fizică' a unor terorişti.

Investigaţia desfăşurată de Le Monde relevă că ar fi vorba de fapt despre circa 40 de 'execuţii selective' pe care serviciile speciale le-au dus la îndeplinire în cadrul aşa-numitelor 'operaţiuni homo' (omucidere) în mai multe ţări, printre care se numără Mali, Siria, Etiopia, Libia sau Egipt. Pentru unele dintre aceste operaţiuni Hollande a lucrat în strânsă cooperare cu unii aliaţi, mai ales cu preşedintele american Barack Obama, în mandatele căruia SUA au recurs şi ele în mod sistematic la execuţia sumară a numeroase persoane încadrate de serviciile secrete în categoriile HVI (high value indivuals) sau HVT (high value targets), în care serviciile secrete includ de obicei asasinii periculoşi.

Hollande nu este însă singurul preşedinte francez care a dispus astfel de operaţiuni. De exemplu, Francois Mitterand a ordonat în anul 1985 serviciilor secrete 'neutralizarea' - adică scufundarea - ambarcaţiunii 'Rainbow Warrior', nava emblemă a organizaţiei ecologiste Greenpeace. Investigaţia publicată de Le Monde descrie toate aspectele - operaţionale, juridice şi morale - ale acestei practici la care s-a recurs tot mai mult după ce Franţa a devenit o ţintă predilectă a teroriştilor. O astfel de acţiune a fost aprobată în urma unui consiliu restrâns al responsabililor din domeniul securităţii naţionale convocaţi de Hollande la Palatul Elysee pe 5 noiembrie 2015. La acea reuniune lui Hollande i s-a prezentat o notă confidenţială ce conţinea propunerea lovirii unor tabere de antrenament în Siria şi Irak. Însă documentul menţionează şi problema delicată a jihadiştilor care sunt francezi, aşadar dacă militarii francezi pot ucide concetăţeni de-ai lor, fără să ofere însă un răspuns clar, făcând referire doar la 'o comunicare prudentă' în cazul unor atacuri asupra unor obiective unde se presupune că ar fi francezi şi în care să se evoce 'atacul locaţiilor de antrenament ale teroriştilor în Siria'.

De altfel, lupta împotriva terorismului, care este o combinaţie de război clasic şi neconvenţional şi include operaţiuni de culegere de informaţii şi de eliminare fizică a unor inamici, face tot mai complexă zona gri a 'loviturilor ţintite' şi a 'execuţiilor extrajudiciare' conduse în numele a ceea ce francezii denumesc 'raisons d'Etat' (raţiuni de Stat). Pentru eliminarea 'duşmanilor Statului', operaţiunile 'homo' au ca ţintă terorişti individuali şi sunt executate mai ales de trupele Alpha, unitatea militară de elită din cadrul Direcţiei Generale de Securitate Externă (DGSE), serviciul de informaţii externe al Franţei. Potrivit Le Monde, în această unitate activează câteva sute de bărbaţi şi femei care pot fi trimişi în misiuni în Franţa şi în exterior pentru a lichida respectivele ţinte, conform Agerpres.

În confidenţele sale regăsite în cartea 'Un président ne devrait pas dire ça', preşedintele Hollande afirmă că a autorizat cel puţin patru operaţiuni 'homo'. Însă un jurnalist care a investigat subiectul crede că numărul real al acestor operaţiuni este de aproximativ zece ori mai mare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.