Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa a autorizat sacrificarea a 40 de lupi în următorul an

twitter.com
lup wolf

Guvernul francez a autorizat joi sacrificarea a 40 de lupi până la sfârşitul lui iunie 2018, un număr egal cu perioada precedentă, anunţând în acelaşi timp că vrea să reevalueze eficienţa acestor măsuri de protecţie a turmelor, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Între 1 iulie şi 30 iunie 2018 se vor acorda derogări pentru sacrificarea exemplarelor din această specie protejată numai în zonele unde au loc atacuri asupra turmelor. 

Odată ce vor fi sacrificaţi primii 32 de lupi, ultimii opt vor putea fi împuşcaţi numai pentru a respinge un atac în curs sau iminent asupra unei turme. 

"Trebuie să facem faţă provocării conservării acestei specii protejate şi să asigurăm condiţii sigure pentru crescători", a declarat într-un comunicat ministrul tranziţiei ecologice, Nicolas Hulot. 

În perioada 2016-2017, peste 8.000 de animale - în mare parte ovine - au fost omorâte în atacuri atribuite lupilor, în special în sud-estul ţării. 

Crescătorii susţin că măsurile de protecţie (bariere electrice, câini de pază, etc.) pentru care primesc ajutoare sunt unele constrângătoare şi nu permit evitarea tuturor atacurilor. Ei cer autorizare pentru sacrificarea unui număr mai mare de lupi sau chiar scoaterea speciei de pe lista celor protejate. 

Un nou plan multianual pentru gestionarea populaţiei de lupi (2018-2022) a fost promis pentru ianuarie anul viitor, în contextul în care de luni de zile autorităţile nu reuşesc să concilieze solicitările crescătorilor cu aşteptările asociaţiilor pro-lupi. 

Mai multe organizaţii de protecţie a mediului cer ca tirurile de armă să fie doar unele care să-i sperie pe lupi. Potrivit guvernului, a fost declanşat un studiu pentru a măsura eficacitatea unei astfel de măsuri. 

Cei 40 de lupi reprezintă puţin peste 10% din populaţia Franţei, care creşte regulat şi care este acum estimată la circa 360 de indivizi. 

Revenit în Franţa la începutul anilor '90 din Italia, lupul este prezent acum în circa 30 de departamente, în special în sud-est, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.