Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa a decis să îşi retragă candidatura pentru organizarea Expoziţiei universale din 2025

The Independent
Edouard Philippe

Prim-ministrul francez Edouard Philippe a anunţat sâmbătă că ţara lui îşi retrage candidatura la organizarea Expoziţiei universale din 2025 într-o scrisoare oficială publicată în Journal du dimanche (JDD), relatează duminică AFP. "Am decis să nu mergem mai departe cu candidatura Franţei pentru expoziţia universală, care va fi retrasă", îi scrie şeful guvernului lui Pascal Lamy, fost director al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi actual preşedinte al Grupului de interes public Expofrance 2025, care promova candidatura Franţei, în această scrisoare citată de JDD pe site-ul său de internet, conform Agerpres.

Prim-ministrul atrage atenţia în special asupra "slăbiciunilor structurale" ale modelului economic al proiectului francez şi precizează că în contextul "redresării finanţelor noastre publice", el refuză "să greveze viitorul (...) cu angajamente suplimentare necontrolate".

În scrisoarea sa, Edouard Philippe estimează că angajamentele pe care le-a cerut la finalul lunii septembrie privind "soliditatea dispozitivului operaţional propus de Franţa" nu au fost respectate.

Candidatura franceză, construită în jurul polului ştiinţific şi tehnologic Paris-Saclay, în sudul capitalei franceze, a fost depusă la sfârşitul lui septembrie la Biroul internaţional al expoziţiilor (BIE).

Din punct de vedere al prim-ministrului, proiectul francez nu are mijloacele de a se redresa "în termenul care ne separă de vizita comisiei de anchetă a BIE" prevăzută la jumătatea lunii martie.

În scrisoarea sa, Edouard Philippe relevă, de asemenea, că "marja de risc" a proiectului "nu permite absorbirea anumitor ipoteze de frecventare defavorabile".

Scenariile avute în vedere mizează pe un număr de vizitatori cuprins între 35 şi 40 de milioane, dar au în vedere şi o variantă în care numărul lor s-ar putea ridica până la 65 de milioane. Însă un grad de frecventare comparabilă cu cea de la Expo Milano 2015, de circa 20 de milioane de vizitatori, ar duce la o scădere a încasărilor de 1,3 miliarde de până la 455 de milioane de euro, ceea ce reprezintă un risc pentru finanţele publice.

Prim-ministrul a subliniat, potrivit JDD, lipsa de parteneri privaţi dispuşi să se angajeze în proiect.

Retragerea Franţei lasă cale liberă celorlalte trei ţări candidate pentru găzduirea Expoziţiei universale din 2025: Rusia (Ekaterinburg), Japonia (Osaka) şi Azerbaidjan (Baku).

Alegerea ţării gazdă ar urma să fie anunţată la 15 noiembrie 2018. Expoziţia universală se va desfăşura între 1 mai şi 31 octombrie 2025.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.