Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa aplică o palmă Serbiei şi îl eliberează pe fostul premier din Kosovo

Un tribunal francez a decis joi ca fostul premier al Kosovo, Ramush Haradinaj - comandant al unei grupări de gherilă în timpul războiului din Kosovo din 1998-1999 - să fie pus în libertate, dar va trebui să rămână în Franţa în aşteptarea unei examinări a cererii de extrădare formulată de către Serbia, relatează Reuters, conform agerpres.

Conform unui 'Nostradamus' italian, ninsoarea din ultimele zile anunţă sfârşitul lumii - FOTO/VIDEO

Curtea de apel din Colmar (est) a mai decis să-l plaseze pe Haradinaj sub control judiciar. Haradinaj va trebui să-şi depună paşaportul la poliţia franceză şi să răspundă unei viitoare convocări a justiţiei, când cererea de extrădare formulată de Serbia va fi examinată pe fond.

Această punere în libertate, după o săptămână în detenţie, este 'o primă etapă' pentru fostul lider kosovar, a reacţionat avocata sa, Rachel Lindon. Următoarea va fi anularea alertei Interpol şi refuzarea cererii de extrădare, a continuat ea.

'Aceste acuzaţii care vin din Serbia sunt pur politice. Ceea ce faceţi aici este un abuz de drept', a declarat cu o voce calmă fostul premier, în faţa magistraţilor.

Arestarea, săptămâna trecută, pe aeroportul Bâle-Mulhouse (est), a acestui fost responsabil al Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK), achitat în 2008 şi 2012 de justiţia internaţională, a provocat tensiuni în Kosovo, dar şi în Albania.

Justiţia sârbă a cerut oficial marţi Franţei extrădarea lui Ramush Haradinaj, în vârstă de 48 de ani, pe care îl suspectează de crime de război, a anunţat, la Belgrad, Ministerul Justiţiei, menţionează AFP. Această solicitare provoacă o recrudescenţă a tensiunilor dintre Belgrad şi Pristina, unde procesul de normalizare a relaţiilor cu Serbia este pus în discuţie.

NAUFRAGIU în Marea Chinei de Est. 27 de marinari nord-coreeni au fost salvaţi din valuri

Deputat şi opozant al preşedintelui Hashim Thaçi, Ramush Haradinaj se bucură de o mare popularitate în rândul a numeroşi kosovari, care îl consideră un erou al războiului de independenţă din 1998-1999 împotriva forţelor de la Belgrad.

Pentru a declanşa o procedură de extrădare, care - potrivit unei surse judiciare franceze - poate dura luni de zile, Serbia trebuia să ceară oficial extrădarea.

Potrivit AFP, conflictul din Kosovo, fostă regiune iugoslavă populată în principal de etnici albanezi, s-a soldat cu 13.000 de morţi. Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, dar această independenţă nu a fost recunoscută niciodată de Serbia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.