Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa cere PE ridicarea imunităţii eurodeputatei Marine Le Pen

marine le pen

Justiţia franceză a cerut Parlamentului European ridicarea imunităţii eurodeputatei Marine Le Pen, într-o anchetă în care lidera Frontului Naţional (FN, extrema dreaptă), este suspectată că ar fi recurs la angajări fictive sau ilegale de asistenţi din partea formaţiunii sale, în legislativul de la Strasbourg, transmite vineri AFP, citând o sursă judiciară, potrivit agerpres.

Cererea a fost formulată la sfârşitul lunii martie, cu mai puţin de o lună înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, programat pe 23 aprilie, în care Marine Le Pen candidează din partea FN.

Mama Tuturor Bombelor (MOAB). Cea mai mare armă americană NON-nucleară - FOTO/VIDEO

Marine Le Pen a refuzat pe 10 martie să se prezinte la convocarea judecătorilor de instrucţie în vederea unei posibile inculpări, invocând imunitatea parlamentară de care beneficiază.

Potrivit informaţiilor postului Europe 1, judecătorii de instrucţie responsabili cu ancheta referitoare la suspiciunile de angajare fictivă a mai multor asistenţi ai FN la Parlamentul European au cerut acestui for să ridice imunitatea parlamentară a deputatei Marine Le Pen, ceea ce le-ar permite să o audieze în acest dosar.

O solicitare similară a fost formulată şi în privinţa eurodeputatei Marie-Christine Boutonnet.

Cele două deputate în PE sunt suspectate că au plătit în mod ilegal salarii unor asistenţi parlamentari la Strasbourg. Parchetul din Paris a deschis ancheta în martie 2015, la sesizarea Parlamentului European, conform căruia mai mulţi asistenţi ai europarlamentarilor Frontului Naţional au fost plătiţi de PE, deşi numele lor figurau şi în organigrama partidului, în Franţa. Între timp, Thierry Légier şi Catherine Griset - garda de corp şi, respectiv, şefa de cabinet a lui Marine Le Pen - au fost puşi sub acuzare pentru tăinuire şi abuz de încredere în acest dosar.

Citeşte şi: 'Bomba bombelor' a ucis cel puţin 36 de combatanţi SI

PE a decis pe 2 martie, într-un alt dosar, să-i ridice imunitatea lui Marine Le Pen, la cererea justiţiei franceze, care a deschis o anchetă cu privire la mesajele postate pe Twitter de şefa FN ce conţineau fotografii de la execuţii jihadiste.

Parlamentul European a deschis proceduri de recuperare a 1,1 milioane de euro în urma prejudiciilor cauzate de angajări fictive de asistenţi de către Frontul Naţional. Recuperarea fondurilor se face lunar din indemnizaţiile a şase eurodeputaţi ai FN, printre care Marine Le Pen (circa 340.000 de euro) şi tatăl acesteia, Jean-Marie Le Pen (în jur de 320.000 de euro).

Parlamentul European s-a constituit parte civilă în ancheta deschisă în Franţa în legătură cu suspiciunile de angajări fictive, contestate vehement de Frontul Naţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.