Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa contează pe Parlamentul European pentru a face să avanseze mari dosare în timpul viitoarei sale preşedinţii a Consiliului UE

jean castex

Franţa contează pe Parlamentul European (PE) pentru a face să avanseze mari dosare în timpul viitoarei sale preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru din 2022, mai ales în ce priveşte reglementarea sectorului digital, a declarat prim-ministrul Jean Castex, cu ocazia unei reuniuni la Paris a Conferinţei preşedinţilor grupurilor din PE, transmite AFP.

'Toţi suntem de acord să facem să înainteze un anumit număr de texte', a afirmat Castex, după reuniunea organizată în perspectiva preşedinţiei franceze a Consiliului UE şi la care participat preşedintele PE David Sassoli, preşedinţii grupurilor parlamentare şi 11 miniştri francezi.

Castex a subliniat că Franţa se vrea purtătoarea unei 'preşedinţii foarte ambiţioase', pentru o 'Europă mai puternică, mai suverană, capabilă să apere cetăţenii şi statul de drept', şi şi-a exprimat speranţa că, dintre dosarele în lucru, 'tema digitalului va progresa foarte concret şi rapid în timpul preşedinţiei franceze'.

Uniunea Europeană vrea să reglementeze internetul, mai ales pentru a lupta împotriva discursurilor de ură şi a manipulării informaţiei şi a pune capăt abuzurilor giganţilor din domeniu.

La Paris, preşedintele PE, italianul David Sassoli, a promis o 'complicitate foarte puternică' între legislativul european şi preşedinţia franceză a Consiliului UE. 'Avem această şansă a unei preşedinţii ce constituie un adevărat motor', a afirmat el, cu 22 de zile înainte ca Parisul să preia mandatul.

Sassoli a menţionat şi el că sectorul digital va fi, indubitabil, una din marile teme. 'Avem oameni ai web-ului care sunt iresponsabili. Trebuie ca ei să devină responsabili', a subliniat el.

În schimb, Sassoli a refuzat să spună dacă va candida din nou în ianuarie, potrivit Agerpres.ro.

Social-democratul italian a fost adus în fruntea PE în 2019 printr-un acord ce prevedea alegerea unui candidat al Partidului Popular European (PPE) la mijlocul legislaturii.

PPE, care a obţinut şi preşedinţia Comisiei Europene prin germana Ursula von der Leyen, cere respectarea acestui acord, însă grupul S&D (socialişti şi democraţi) refuză să lase principalele instituţii în mâinile altor familii politice într-o perioadă în care influenţa sa se află în creştere odată cu victoria social-democraţilor în Germania.

'Există o discuţie în curs în cadrul Parlamentului European. Va exista o evaluare a grupurilor politice', a afirmat David Sassoli, fără alte precizări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.