Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa critică parteneriatul Danemarcei şi Austriei cu Israelul în materie de vaccinuri

Motion Array
Franta steag

Franţa a criticat proiectul de alianţă al Danemarcei şi Austriei cu Israelul în materie de vaccinuri anti-COVID-19, apreciind că cel mai adecvat pentru a garanta solidaritatea în Uniunea Europeană rămâne "cadrul european", informează AFP, potrivit AGERPRES.

"Convingerea noastră rămâne foarte clar aceea că cea mai eficientă soluţie pentru a răspunde la nevoile de vaccinare trebuie să se bazeze în continuare pe cadrul european", a declarat miercuri seara purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe francez. "Tocmai el este cel care garantează solidaritatea între statele membre, mai mult ca oricând indispensabilă, şi eficacitatea noastră colectivă", a adăugat ea.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi omologul său danez Mette Frederiksen urmează să aibă joi o întrevedere cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, pentru a lansa un parteneriat pentru vaccinuri de a doua generaţie, vizând atât producţia, cât şi cercetarea în domeniu.

Kurz este de părere că Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) este "prea lentă" în aprobarea vaccinurilor şi că nu mai este posibil "să se depindă doar de UE" pentru vaccinurile de a doua generaţie menite să facă faţă numeroaselor mutaţii ale virusului.

Citește și: Klaus Iohannis, mesaj de la tribuna ICCJ: anunță schimbarea legilor justiției

Pentru Franţa, "miza prioritară este în prezent de a pune la comun resursele noastre pentru a spori capacităţile de producţie în Europa".

Procesul de autorizare a scoaterii pe piaţa europeană va fi de altfel accelerat prin punerea în aplicare a unei "proceduri de urgenţă" pentru vaccinurile adaptate mai multor variante (de coronavirus), a continuat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei franceze.

"UE îşi sporeşte eforturile pentru dezvoltarea de vaccinuri de a doua generaţie, cu punerea în aplicare a unei reţele europene de testare a vaccinurilor", a mai spus ea.

Ministrul afacerilor externe francez Jean-Yves Le Drian a recunoscut miercuri existenţa unor "lipsuri uneori mari" în politica UE privind vaccinurile, însă a deplâns "tentaţiile de secesiune".

Alte trei ţări din UE - Ungaria, Slovacia şi Republică Cehă - au optat pentru vaccinuri ruseşti şi chineze, în afara oricărei coordonări europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.