Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța dă în clocot din cauza protestelor: 'Macron, nu vrem permisul tău'

Protest în Franța

Mii de persoane protestează în centrul Parisului şi în alte oraşe din Franţa faţă de introducerea permisului de vaccinare şi faţă de restricţiile antiepidemice impuse de Administraţia Emmanuel Macron, manifestanţii scandând "libertate" şi denunţând marginalizarea persoanelor nevaccinate.

Protestele sunt organizate de Mişcarea "Vestele Galbene", care denunţă de câţiva ani erodarea nivelului de trai în Franţa. Manifestanţii contestă restricţiile antiepidemice, introducerea permisului de vaccinare, creşterea ratei şomajului şi politicile sociale ale preşedintelui Emmanuel Macron şi Guvernului Jean Castex.

În centrul Parisului, manifestanţii au scandat "Libertate" şi au denunţat "starea de apartheid", segregarea persoanelor nevaccinate, conform cotidianului Le Figaro.

Proteste similare au loc în oraşele Valence, Brest, Vannes şi Alençon, conform publicaţiei Ouest France. "Macron, nu vrem permisul tău", au scandat protestatarii în centrul oraşului Valence, conform postului France Bleu.

"În democraţie, niciun cetăţean nu trebuie să fie ameninţat", afirmă Richard Ferrand, preşedintele Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului Franţei, cerând procese împotriva persoanelor care au ameninţat parlamentari din cauza opoziţiei faţă de permisul de vaccinare.

Parlamentul Franţei a adoptat, la cererea Administraţiei Emmanuel Macron, un proiect controversat care prevede utilizarea unui permis de vaccinare pentru accesul la anumite activităţi sociale. Consiliul Constituţional a validat legea, dar a stabilit ca permisul de vaccinare să nu fie utilizat la reuniuni politice şi a cerut renunţarea la măsură imediat ce situaţia epidemică se va ameliora.

Permisul de vaccinare va intra în vigoare începând de luni pentru accesul la o serie de activităţi, a anunţat premierul Jean Castex, admiţând totuşi că tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 nu este la fel de periculoasă ca cele anterioare. "Toţi francezii care au vârste de peste 16 ani vor trebui să justifice o schemă completă de vaccinare pentru a merge la teatre, pentru a lua trenuri de mare viteză, pentru a viziona spectacole etc. Nu va mai fi posibil, cu excepţia copiilor, să prezinte teste negative pentru a avea acces. De la adoptarea permisului de vaccinare, peste un milion de francezi nevaccinaţi au făcut pasul, este bine, dar insuficient", a afirmat Jean Castex. Permisul sanitar, care permite accesul pe bază de vaccin, pe bază de test şi prin vindecare, va fi menţinut pentru copiii cu vârste între 12 şi 15 ani. Premierul Franţei a precizat însă că permisul de vaccinare va fi suspendat dacă presiunile epidemice scad.

La rândul său, Olivier Véran, ministrul francez al Sănătăţii, a afirmat că "permisul de vaccinare va fi aplicat cât timp va fi necesar". "Este un instrument de protecţie, care intensifică vaccinările. Dacă nu apar noi tulpini, dacă nu vor fi noi valuri epidemice, vom putea să trăim din nou normal", a argumentat Olivier Véran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.