Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța dă tonul în Europa: lege care obligă medicii să se vaccineze

Facebook
medic doctor spital

Preşedintele Emmanuel Macron a afirmat la un moment dat că vaccinarea împotriva Covid-19 nu va fi obligatorie, dar parlamentarii francezi pregătesc un proiect de lege care va obliga lucrătorii din sectorul sănătăţii să se vaccineze, transmite CNBC.

Dezbaterea vine pe fondul îngrijorărilor legate de ratele scăzute de vaccinare în rândul profesioniştilor din domeniul sănătăţii din ţară, informează News.ro.

Până în prezent, doar 57% dintre lucrătorii din casele de îngrijire medicală şi 64% din personalul spitalelor au primit cel puţin o doză de vaccin pentru Covid-19, potrivit datelor Federaţiei Spitalelor din Franţa.

”Nu vorbim despre o vaccinare obligatorie pentru toţi oamenii din Franţa. Vorbim doar despre o vaccinare obligatorie pentru persoanele care lucrează în asistenţa medicală şi care sunt în contact cu cei mai fragili oameni din Franţa. Cred că este o chestiune de responsabilitate şi de vaccinare obligatorie pentru persoanele care sunt, în fiecare zi, în contact cu cei mai fragili oameni din populaţia franceză, chiar cred că ar fi o decizie înţeleaptă", a declarat marţi pentru CNBC Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanţe.

Alţi membri ai guvernului francez şi-au exprimat sprijinul pentru plan, şi anume ministrul Sănătăţii, Olivier Véran.

Federaţia franceză a spitalelor a susţinut, de asemenea, vaccinarea obligatorie pentru acest sector.

Italia a decis să impună vaccinări obligatorii pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii în aprilie, iar Marea Britanie a anunţat în iunie că personalul din casele de îngrijire va trebui, de asemenea, să primească un vaccin pentru Covid-19.

Cu toate acestea, problema pare uşor mai complicată în Franţa, având în vedere că are una dintre cele mai ridicate rate de scepticism faţă de vaccinuri din Europa.

Aproape 30% dintre cetăţenii francezi au spus că ar fi ”foarte puţin probabil” să primească un vaccin pentru Covid-19, potrivit unui sondaj publicat de Eurofound.

Acelaşi sondaj a arătat că în jur de 64% dintre persoanele care trăiesc în Europa au spus că ar fi ”foarte probabil” sau ”mai degrabă probabil” să se vaccineze.

Cu toate acestea, 51% din populaţia totală din Franţa a primit cel puţin o doză a unui vaccin pentru Covid-19, potrivit Our World in Data.

Procentul este doar uşor sub rata din UE, dar cu aproximativ 15 puncte procentuale mai mică decât rata actuală de inoculare din Regatul Unit.

Intensificarea vaccinării a devenit şi mai presantă în ultimele săptămâni, pe fondul îngrijorărilor legate de noile mutaţii ale coronavirusului şi de creşterea infecţiilor cauzate de varianta Delta.

Guvernul francez a avertizat chiar la începutul acestei săptămâni cu privire la posibilitatea unui al patrulea val de cazuri la sfârşitul lunii iulie.

”Timp de cinci zile, infecţiile nu au mai coborât, ci au crescut din cauza variantei Delta, care este foarte contagioasă.

Exemplul englez arată că un alt val este posibil de la sfârşitul lunii iulie ”, a spus Véran weekendul trecut.

Aceasta ar putea deveni o nouă problemă economică pentru Franţa, care proiectează în prezent o creştere a PIB de aproximativ 5% pentru 2021.

"Singurul lucru care ar putea pune în pericol redresarea economică din Franţa este un nou val de pandemie", a declarat marţi Le Maire pentru CNBC.

Franţa a ridicat mai multe restricţii sociale în ultimele săptămâni, inclusiv nevoia de a purta măşti faciale în aer liber şi restricţiile de circulaţie pe timp de noapte.

Macron urmează să se adreseze naţiunii pe această temă în următoarele zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.