Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa estimează că mai are de evacuat 'câteva zeci' de afgani care au lucrat pentru armata franceză

Europa FM
armata franceza

Franţa mai are de pus la adăpost "câteva zeci" de afgani care au lucrat pentru armata franceză între 2001 şi 2014, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, relatează AFP.

"Rămân câteva zeci de PCRL (personal civil recrutat local) afgani care cer protecţia Franţei", a spus Hervé Grandjean în cadrul unui briefing de presă de la minister.

"Se va face tot posibilul pentru a le permite să beneficieze de protecţia Franţei în zilele şi săptămânile care urmează", a adăugat el, fără a face mai multe precizări asupra modului în care ei ar putea părăsi ţara. El a spus totuşi că aceasta este "miza discuţiilor diplomatice", în special la ONU.

Circa "treizeci" de foşti angajaţi (31 plus familiile, respectiv 110 persoane în total) au putut pleca din Afganistan după căderea capitalei Kabul în mâinile talibanilor pe 15 august, a mai precizat el.

Jurnalistul Quentin Müller şi senatoarea Nathalie Goulet, care cere crearea unei comisii de anchetă pe această temă, afirmă la rândul lor că 170 de auxiliari cer fără succes să fie primiţi în Franţa chiar de dinainte de căderea capitalei Kabul.

O evaluare foarte departe de cea avansată de Ministerul Apărării, care se referă la numai "câteva zeci de persoane".

"Cucerirea Kabulului de către talibani ar fi putut fi ocazia de a-i repatria cu prioritate pe aceşti auxiliari, ori nu a fost cazul", şi-a exprimat regretul senatoarea în propunerea sa de rezoluţie prin care cere crearea unei comisii de anchetă, evocând "un sentiment de ruşine în faţa unei trădări organizate şi asumate".

Potrivit lui Hervé Grandjean, dintre cei care doreau să plece în Franţa unii au ales în cele din urmă să rămână în Afganistan, iar alţii au beneficiat de protecţia altor ţări pentru care au lucrat.

În total, armatele au avut angajaţi 1.057 PCRL (traducători, şoferi, magazioneri), dintre care 500 au cerut apoi protecţie şi circa 250 au fost primiţi de Franţa, a precizat el, relatează Agerpres.ro.

"Între 2012 şi 2019 peste 220 de foşti angajaţi afgani ai armatei franceze au fost primiţi în Franţa împreună cu familiile lor, ceea ce reprezintă 800 de persoane", a spus el. Lor li se adaugă cei 31 care au fost evacuaţi împreună cu familiile lor de la jumătatea lui august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.