Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa: Greenpeace trage focuri de artificii la o centrală nucleară pentru a atenţiona asupra breşelor de securitate

greenpeace

Mai mulţi activişti din organizaţia ecologistă Greenpeace, intraţi joi dimineaţă în centrala nucleară de la Cattenom, în estul Franţei, au tras focuri de artificii pentru a atrage atenţia asupra vulnerabilităţii securităţii acestor obiective, suscitând îngrijorare în ţara vecină Luxemburg, transmite France Presse.

Această acţiune arată 'lacune flagrante' în măsurile de securitate a accesului în centrală, a subliniat ministrul luxemburghez al mediului, Carole Dieschbourg, a cărei ţară este situată la numai 10 kilometri de Cattenom. Autorităţile luxemburgheze au cerut Franţei 'o anchetă detaliată care va trebui să clarifice circumstanţele acestui incident', conform Agerpres.

Grupul francez EDF, care exploatează centrala, a recunoscut intrarea activiştilor Greenpeace, dar a afirmat că aceştia au fost opriţi rapid. ''Niciun acces în zona nucleară. Niciun impact asupra siguranţei instalaţiilor'', a precizat EDF Cattenom pe contul său de Twitter. Operaţiunea ecologiştilor s-a desfăşurat în jurul orei locale 05:30 (03:30 GMT), cu participarea a 15 militanţi Greenpeace, organizaţie care a difuzat o înregistrare video ce demonstrează că focurile de artificii au fost lansate din interiorul perimetrului centralei nucleare.

Greenpeace a declarat că operaţiunea a avut loc în apropierea unei clădiri periculoase, în timp ce autorităţile au exclus această posibilitate. Opt militanţi ecologişti au fost arestaţi după acest incident, potrivit autorităţilor locale. Parcul nuclear francez, care cuprinde 58 de reactoare în activitate, este al doilea ca importanţă la nivel mondial, după cel al SUA. În prezent, pe teritoriul Franţei se află 63 de rezervoare de combustibili nucleari uzaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.