Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța ia foc: Opoziția a depus moțiune de cenzură la adresa premierului, după reforma pensiilor

Elisabeth Borne

Grupul de deputaţi centrişti „Libertés Indépendants Outre-mer et Territoires” (LIOT) a depus vineri în Adunarea Naţională o moţiune de cenzură „transpartinică” împotriva guvernului condus de Elisabeth Borne, după decizia acesteia premierului Franței de a folosi articolul 49.3 din Constituţie - prin care îşi asumă răspunderea guvernamentală - pentru a trece legea reformei pensiilor fără vot în parlament, informează Le Figaro, scrie News.ro.

Opoziția încă strânge semnături

Moţiunea LIOT are 91 de semnatari din cinci grupuri politice, inclusiv extrema dreaptă (RN) a lui Marine Le Pen şi extrema stângă (LFI) a lui Jean-Luc Melenchon, dar niciun deputat din Les Républicains (LR) - partidul tradiţional de dreapta - nu a semnat moţiunea de cenzură.

Moţiunea va fi votată probabil luni şi chiar dacă nu a fost semnată de republicani, iniţiatorii ei speră că cel puţin unii dintre ei o vor vota, a declarat Bertrand Pancher, liderul LIOT.

Conform Constituţiei, deputaţii francezi aveau posibilitatea de a depune moţiunea de cenzură până vineri la ora locală 15.20 (16.20, ora României) pentru a mai avea o şansă de a împiedica intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, după ce premierul Elizabeth Borne a anunţat joi că declanşează procedura constituţională cunoscută sub numele de „43.9” care se referă la asumarea răspunderii guvernamentale asupra unui proiect de lege.

Legea, care prevede cu precădere creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, a provocat o amplă nemulţumire în rândul societăţii franceze, a dat naştere la greve de amploare şi la proteste violente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.