Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța ia măsuri radicale împotriva fast fashion: Ce înseamnă suprataxa de mediu pentru industria textilă

primaseller.com
haine retail

Camera inferioară a parlamentului Franței a susținut o serie de măsuri pentru a face moda rapidă la prețuri reduse, în special articolele produse de producătorii chinezi de masă.

Votul de joi face din Franța prima țară din lume care "legiferează pentru a limita excesele modei ultra-rapide", a declarat Christophe Bechu, ministrul pentru tranziție ecologică. Măsurile mai au nevoie de un vot în Senat.

Printre măsurile cheie se numără interzicerea publicității pentru cele mai ieftine produse textile și o taxă de mediu pentru articolele cu costuri reduse.

Piața franceză de îmbrăcăminte a fost inundată de haine ieftine de import, în timp ce mai multe mărci autohtone și-au declarat falimentul.

Dar principalele argumente prezentate de Horizons - partidul aliat al președintelui Emmanuel Macron care a depus proiectul de lege - au fost de mediu.

Criterii implementate pentru industria textilă

"Industria textilă este cea mai poluantă industrie", a declarat Anne-Cecile Violland, deputat al organizației Horizons, adăugând că acest sector este responsabil pentru 10% din emisiile de gaze cu efect de seră și este un mare poluator al apei.

Potrivit legii, Franța va aplica criterii precum volumul de haine produse și viteza de rotație a noilor colecții pentru a determina ce se consideră fast fashion.

Violland a menționat că firma chineză Shein și cele "7.200 de articole de îmbrăcăminte noi pe zi" reprezintă un exemplu de producție intensivă de modă.

Odată ce legea va intra în vigoare, criteriile precise vor fi publicate într-un decret.

Producătorii de modă rapidă vor fi obligați să informeze consumatorii cu privire la impactul producției lor asupra mediului.

Suprataxa de mediu pentru fast fashion

Începând de anul viitor este prevăzută o suprataxă legată de amprenta ecologică a fast fashion-ului de 5 euro (4,20 lire sterline) pe articol, care va ajunge la 10 euro până în 2030. Cu toate acestea, taxa nu poate depăși 50% din prețul unui articol.

Violland a declarat că veniturile obținute din taxă vor fi folosite pentru a subvenționa producătorii de haine durabile, permițându-le să concureze mai ușor.

O măsură de limitare a publicității pentru fast fashion a fost, de asemenea, aprobată, deși deputatul conservator Antoine Vermorel-Marques a declarat că "o interdicție a publicității pentru textile, în special pentru modă, înseamnă sfârșitul modei".

O inițiativă a deputaților de stânga și ai Partidului Verzilor de a include în noua lege sancțiuni minime pentru producătorii care încalcă regulile, precum și cote de import și criterii mai stricte la locul de muncă în industrie a fost respinsă.

Moda de lux este o piatră de temelie a economiei franceze, datorită unor mărci de lux de talie mondială precum Louis Vuitton, Chanel, Hermes, Dior și Cartier.

Dar segmentul francez al modei de calitate inferioară a pierdut teren în fața rivalilor europeni Zara, H&M și, mai recent, în fața giganților chinezi Shein și Temu.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.