Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța introduce purtarea obligatorie a măştii la locul de muncă

IBTimes UK
Turnul Eiffel, jandarmi/militari

Guvernul francez intenţionează să facă obligatorie purtarea măştii în marea majoritate a locurilor de muncă, într-o tentativă de a preveni o recrudescenţă a epidemiei de COVID-19, potrivit Reuters şi AFP.

Ministerul Muncii a declarat marţi că noua dispoziţie se va aplica în toate spaţiile comune din birouri şi fabrici, dar nu se va extinde la birourile individuale unde este prezent un singur angajat, scrie agerpres.ro.

Citește și: Gabriela Firea, către Orban: ‘Ceea ce ați făcut azi, se numește abuz de putere’

Purtarea măştii va fi 'sistematizată' până la sfârşitul lunii august în 'toate spaţiile închise şi comune' în întreprinderile din Franţa', a indicat marţi pentru AFP ministrul francez al muncii, Elisabeth Borne.

'Este necesar să sistematizăm, aşa cum recomandă Înaltul consiliu pentru sănătate publică, purtarea măştii în toate spaţiile de lucru închise şi comune', cum ar fi 'săli de şedinţe, coridoare, vestiare, open space', a spus ministrul, după o şedinţă online cu partenerii sociali.

Citește și: Tătaru: ‘Am văzut a doua cocoașă, a doua fază a primului val pandemic în care a fost mai agresiv decât în primul val’

Această măsură a fost decisă, ţinându-se cont de riscul propagării COVID-19 prin aerosoli (picături fine suspendate în aer).

Costul acestui 'echipament individual de siguranţă', chirurgical sau din pânză, revine angajatorului.

Citește și: Anunț neașteptat! Ce premier va pune PSD după moţiune

Până acum, purtarea măştii era recomandată la locul de muncă doar când nu era tehnic posibil să fie respectată distanţarea fizică de un metru.

Măsura este obligatorie la nivel naţional în toate mijloacele de transport public şi în majoritatea spaţiilor publice interioare, cum ar fi magazine şi muzee, precum şi în zonele aglomerate în aer liber din unele oraşe.

Citește și: Ministrul Transporturilor: Vă dăm o veste bună: am semnat astăzi contractul

Alte reguli urmează să fie definite pentru cazarea lucrătorilor sezonieri şi pentru cei care lucrează în abatoare, care s-au dovedit a fi focare de contaminare cu SARS-CoV-2, a indicat, pentru AFP, Yvan Ricordeau, din partea sindicatului CFDT, prezent la reuniune, arătându-se mulţumit de generalizarea purtării măştii în întreprinderi. '"Pentru a sprijini activitatea, trebuie să oferim elemente de securitate angajaţilor', a spus el.

Această măsură va fi consemnată 'în zilele următoare' într-un 'protocol naţional pentru a asigura sănătatea şi securitatea lucrătorilor în perioada de epidemie de COVID-19, în vederea aplicării la 'sfârşitul lunii august'.

Citește și: Structura noului an școlar se modifică: Deja am gândit acest lucru

În funcţie de evoluţia sanitară şi tipologiile sediilor întreprinderilor, ar putea exista 'derogări', după un aviz din partea autorităţilor sanitare.

Referitor la telemuncă, 'rămânem la regulile din prezent: telemunca este recomandată în zonele în care virusul circulă activ', a spus ministrul, îndemnând partenerii sociali să demareze şi să accelereze negocieri pe această temă.

Citește și: Ludovic Orban: ‘Imediat ce vom avea o situație epidemiologică mai bună vom decide deschiderea restaurantelor’

Franţa a impus unele dintre cele dure restricţii de izolare pe plan european anterior anul acesta, reducând considerabil rata infecţiilor cu coronavirus. Dar în cursul ultimelor săptămâni, numărul cazurilor noi de contaminare cu SARS-CoV-2 a crescut, iar responsabilii din sănătate au avertizat că situaţia legată de contagiune ar putea scăpa de sub control.

Guvernul francez se află sub presiunea sindicatelor pentru a întări măsurile de protecţie în timp util până în septembrie, când oamenii revin la muncă după lunga vacanţă de vară, iar copiii se întorc la şcoală.

Citește și: Gabriela Firea, către Orban: ‘Ceea ce ați făcut azi, se numește abuz de putere’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.