Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa la Consiliul European: Macron cere statelor care încalcă regulile să suporte consecințele

reuters
macron

Într-un interviu acordat miercuri mai multor publicaţii europene, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a susţinut că statele membre care primesc fonduri de la Uniunea Europeană, dar refuză să aplice principiile acesteia ar trebui să resimtă pe deplin consecinţele politice, transmite Reuters, preluat de agerpres.

Cu o zi înaintea summitului UE de la Bruxelles, Macron a vorbit despre "o dublă trădare" a celor care "decid să abandoneze principiile europene, întorc spatele Europei şi au o atitudine cinică faţă de Uniunea care le dă bani, fără să respecte valorile acesteia". Europa ar trebui să adopte o adevărată politică comună de apărare şi securitate şi să îşi apere mai bine frontierele, să facă faţă migraţiei şi cererilor de azil, a mai spus el. 

Macron şi-a reluat ideea unui buget separat al zonei euro şi şi-a exprimat speranţa că Germania nu se va opune. Marţi, cancelarul german Angela Merkel arătase că ar putea lua în considerare propunerea, dacă aceasta contribuie la reformele structurale. 

Preşedintele Franţei a mai apreciat în interviu că politica omologului său american, Donald Trump, este imprevizibilă şi constituie o sursă de iritare pentru întreaga lume. 

În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, Macron a anunţat un summit în aşa-numitul format Normandia, cu participarea liderilor Franţei, Rusiei şi Ucrainei, înaintea summitului G20 din iulie. 

Referitor la Siria, şeful statului francez a marcat o schimbare de poziţie, acceptând punctul de vedere al Moscovei, potrivit căruia nu există o alternativă viabilă la regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Până acum, Parisul era de partea opoziţiei din Siria. Acum, prioritatea Franţei este lupta împotriva grupărilor teroriste, iar Assad este inamicul poporului sirian, nu al Franţei, a spus Macron. Franţa nu va accepta însă folosirea armelor chimice, fiind gata să reacţioneze la un astfel de atac inclusiv de una singură. În această privinţă, a afirmat preşedintele, Franţa este în întregime de acord cu Statele Unite. În acest context, Macron nu a menţionat deloc ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.