Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa: Parlamentul adoptă componenta finală a legii cu privire la asanarea morală a vieţii politice

Business Insider
macron

Parlamentul francez a adoptat miercuri definitiv un proiect de lege cu privire la asanarea morală a vieţii politice, unul dintre cele mai importante proiecte ale preşedintelui Emmanuel Macron, ales în urma unei campanii marcată de scandaluri de corupţie, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

Partea finală a acestui text, votat la sfârşitul zilei de miercuri cu o largă majoritate de voturi în Adunarea Naţională chiar înainte de intrarea în vacanţă, include în special eliminarea "rezervei parlamentare", un sprijin financiar pe care deputaţii şi senatorii îl distribuiau până în prezent comunităţilor şi asociaţiilor în funcţie de propria lor alegere. 

Săptămâna trecută, parlamentul adoptase primele texte ale proiectului de asanare morală, interzicând în special angajarea unor membri ai familiilor parlamentarilor în calitate de colaboratori, subiect care suscitase controverse în timpul campaniei prezidenţiale. 

Candidatul dreptei - considerat favorit - François Fillon fusese depăşit în sondaje după dezvăluirea unor presupuse locuri de muncă fictive atribuite soţiei şi copiilor săi. În cele din urmă, el fusese eliminat din cursă în primul tur al scrutinului. 

O situaţie asemănătoare îl determinase pe ministrul de interne socialist Bruno Le Roux, vizat de o anchetă privind angajarea celor două fiice ale sale, să demisioneze în martie, după abia trei luni de la numirea sa. 

La rândul său, liderul centrist Francois Bayrou, primul ministru al justiţiei în mandatul de cinci ani al lui Emmanuel Macron, care se ocupase de proiectul de lege privind moralizarea vieţii politice, a fost nevoit să plece din guvern din cauza suspiciunilor privind angajări fictive în Parlamentul European vizând partidul său MoDem (Mişcarea democrată). Europarlamentari francezi din toate partidele au fost prinşi în scandalul asistenţilor parlamentari europeni, în diferite anchete deschise în Franţa. 

Un alt fost ministru, Michel Mercier, care urma să intre în Consiliul Constituţional, a renunţat marţi la acest post după deschiderea unei anchete privind angajarea fiicelor sale ca asistente parlamentare. 

"O dată în plus se observă câte astfel de practici, asupra legalităţii cărora nu mă pronunţ şi care erau, probabil, tolerate, pot fi acceptate o vreme, dar nu mai sunt astăzi", a declarat premierul Edouard Philippe la postul de radio privat RTL. 

De acum înainte, nu se mai pune problema pentru miniştri, parlamentari sau aleşi locali să-şi angajeze parteneri de viaţă, concubini, rude şi copii, riscând să primească o pedeapsă de trei ani de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro, iar în unele cazuri restituirea sumelor plătite. 

A fost instituit, de asemenea, un nou sistem de rambursare pe bază de chitanţe a cheltuielilor mandatului de parlamentar, precum şi o pedeapsă complementară obligatorie de neeligibilitate, în special pentru abateri de la probitatea morală. 

Toate aceste măsuri au fost salutate de Transparency International France, care şi-a exprimat totuşi regretul că textul nu a mers suficient de departe şi chiar marchează un "recul îngrijorător în definirea conflictelor de interese", întrucât exclude acum conflictele de interese în sectorul public. 

Pentru a finaliza acest proiect, Adunarea a funcţionat o săptămâna mai mult decât prevăzuse. Şedinţa a fost încărcată, în special pentru cei 420 de membri noi aleşi în iunie (din totalul de 577), adesea tineri şi fără experienţă politică. 

Noua majoritate i-a permis de asemenea şefului statului să avanseze şi în privinţa altuia dintre proiectele sale majore: foarte criticat de stânga, proiectul de lege care autorizează guvernul să legifereze prin ordonanţe reformarea Codului muncii a fost adoptat în 2 august. 

În septembrie, revenirea din vacanţă promite să fie periculoasă pentru executiv, care va prezenta partenerilor sociali reforma la 31 august, în timp ce preşedintele Macron a înregistrat deja o scădere impresionantă a popularităţii, aproape fără precedent în cadrul celei de-a V-a Republici, potrivit diferitelor sondaje. 

Ordonanţele pentru reformarea Codului Muncii nu vor aduce decât "precaritate" şi "dumping social", a estimat miercuri preşedintele sindicatului CFE-CGC, François Hommeril. Un alt sindicat, CGT, a lansat deja un apel la o manifestaţie de protest pentru 12 septembrie. 

Executivul s-a reunit miercuri pentru ultima şedinţă înainte de vacanţa estivală de 15 zile, care se va încheia la 28 august. Şeful statului va absenta la rândul său câteva zile. Dar destinaţia unde îşi va petrece concediul rămâne învăluită în mister. Palatul Elysee nu a precizat nici locul unde va pleca în vacanţă preşedintele şi nici cât va dura aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.