Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa restituie Beninului un tezaur sustrase de trupele coloniale

Operation World
Benin

Franţa restituie marţi statului african Benin 26 de piese de tezaur sustrase în secolul XIX de trupele coloniale, în cadrul unei ceremonii solemne la Paris cu participarea preşedinţilor francez Emmanuel Macron şi beninez Patrice Talon, relatează AFP.

Cele 26 de piese aparţinând fostului regat Abomey (sau Dahomey) şi care au fost conservate în muzeul parizian Quay Branly urmează să ajungă miercuri înapoi pe teritoriul Beninului de azi, după 130 de ani de absenţă.

Transferul de proprietate între Franţa şi Benin va fi semnat de miniştrii culturii din cele două ţări, Roselyne Bachelot şi Jean Michel Abimbola.

Ceremonia solemnă marchează ultima etapă dintr-un proces inedit demarat după promisiunea asumată în 2017 de Macron de a începe restituirea patrimoniului african aflat în Franţa.

"Este un moment istoric de mândrie naţională", a declarat zilele trecute la televiziunea benineză ministrul culturii. "Desigur, sunt doar 26 din câteva mii, dar ceea ce am început nu mai poate fi oprit. (...) Nu ne pierdem speranţa de a recupera şi alte bunuri de valoare" din Germania, Marea Britanie sau SUA, a adăugat el.

Într-un discurs susţinut la Ouagadougou (Burkina Faso) în noiembrie 2017, Emmanuel Macron s-a angajat să facă posibilă, în cinci ani, restituirea temporară sau definitivă a patrimoniului african aflat în Franţa.

Potrivit experţilor, între 85% şi 90% din patrimoniul african s-ar afla în afara continentului. Din 2019, în afară de Benin, alte şase ţări africane - Senegal, Cote D'Ivoire, Etiopia, Ciad, Mali şi Madagascar - au formulat cereri de restituire.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.