DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Franța restituie unei țări din vestul Africii 26 de comori regale. Piesele au fost furate în timpul jafului de la Palatul Abomey

Agerpres - Reuters
Emmanuel Macron

Franţa va restitui Beninului, miercuri, în cadrul unei ceremonii prezidate de Emmanuel Macron, 26 de opere furate de trupele coloniale din comoara regală de la Abomey, păstrate până în prezent în Muzeul de pe Cheiul Branly.

Operele restituite Beninului sunt statuile a trei regi din vechiul regat de la Abomey, obiecte de artă şi sacre, tronuri din lemn sculptat al regilor Ghezo (1818-1858) şi Glele (1858-1889), în stil afro-brazilian, un taburet tripod, un recipient şi o tigvă sculptată, porţi ornate ale palatului regelui Glele, bucăţi de pânză, un sac din piele.

Aceste piese au fost furate în timpul jafului de la Palatul Abomey de trupele coloniale ale generalului Dodds în 1892, înainte de trimiterea în exil în Martinica, apoi în Algeria a regelui Béhanzin.

Operele regale de la Abomey au fost expuse în Franţa de la sosirea lor la Muzeul de Etnografie Trocadéro în 1893, apoi în 1895. În 1937, la deschiderea Muzeului Omului, unele au fost expuse în vitrine. În 1989, pentru prima dată de la jaf, unele au fost împrumutate de Muzeul Omului la Abomey pentru o expoziţie.

Ele au fost transferate Musée du Quai Branly la deschiderea sa în 2003. În 2006, două statuete regale au fost prezentate publicului cu dispozitive multimedia care au relatat istoria colecţiei.

Tot în 2006, unele piese au fost împrumutate pentru expoziţia „Béhanzin" Fundaţiei Zinsou la Cotonou. În 2012, spaţiul dedicat regatului Danhomè de la Musée du Quai Branly s-a mărit.

Potrivit experţilor, între 85 şi 90% din patrimoniul african s-ar afla în afara continentului. Din 2019, în afară de Benin, şase ţări - Senegal, Coasta de Fildeş, Etiopia, Ciad, Mali, Madagascar - au cerut restituirea de opere. Cel puţin 90.000 de obiecte de artă din Africa subsahariană se află în colecţiile publice franceze. 70.000 dintre ele la Musée du Quai Branly, dintre care 46.000 sosite în timpul perioadei coloniale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.