Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa salută propunerile Bruxelles-ului menite să întărească apărarea UE

Comisia Europeana

Ministrul apărării al Franţei, Sylvie Goulard, a salutat miercuri propunerile Bruxelles-ului menite să întărească apărarea europeană, în special în ceea ce priveşte dezvoltarea industriei militare, şi a îndemnat la concretizarea lor 'pe cât de repede posibil', informează AFP. 'Într-un context marcat de atacuri teroriste recurente, în Europa şi în lume, propunerile Comisiei Europene marchează o conştientizare binevenită', a subliniat Sylvie Goulard într-un comunicat.

Comisia Europeană a detaliat miercuri un proiect menit să mobilizeze 5,5 miliarde de euro pe an investiţii în apărarea europeană. Fondurile propuse, care vor trebui aprobate de statele membre, vor finanţa cercetarea în domeniul noilor tehnologii, cum sunt robotica sau programele de criptare. Comisia propune de asemenea să intervină în faza mai delicată a dezvoltării, cum ar fi de exemplu cofinanţarea proiectării de prototipuri sau pentru achiziţii comune de drone şi elicoptere. 'A fost propus un fond european de apărare, având menirea să distribuie sume ambiţioase. Este o schimbare pentru o mai bună împărţire a costurilor, dar şi a capacităţilor de apărare', şi-a exprimat satisfacţia ministrul francez.

'Aceste lucrări aduc un elan politic în problemele de inovaţie, mijloace şi suveranitate tehnologică', a adăugat Sylvie Goulard, ea însăşi specialistă în probleme europene (a fost eurodeputată din 2009 până la includerea în guvernul lui Edouard Philippe, la 17 mai). 'Este vorba de o oportunitate şi este de datoria noastră să o sesizăm', a insistat ea, făcând apel la 'o dezbatere eficientă şi constructivă' în cadrul UE, 'pentru a le permite acestor proiecte să vadă lumina zilei pe cât de repede posibil', conform Agerpres.

Franţa, foarte angajată în operaţiunile antiteroriste în Sahel şi împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Irak şi Siria, militează de multă vreme pentru un efort european mai mare în materie de apărare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.