Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa şi Marea Britanie acuză responsabilitatea Rusiei în respingerea unei rezoluţii privind Siria

twitter.com
Wadi Barada siria damasc

Miniştrii francez şi britanic de externe au deplâns marţi respingerea unei rezoluţii a ONU în favoarea introducerii de sancţiuni împotriva autorilor unor atacuri chimice în Siria, Jean-Marc Ayrault afirmând că Rusia poartă o "gravă responsabilitate", transmite AFP. "Rusia a decis să se opună prin veto acestui text" prezentat de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie. "Este o gravă responsabilitate în faţa poporului sirian şi a restului omenirii", a declarat şeful diplomaţiei de la Paris într-un comunicat, după ce Moscova şi Beijingul, care însă nu este menţionat, s-au folosit de dreptul lor de veto.

"În Siria, utilizarea armelor chimice de către regim şi Daech (acronimul în arabă al grupării Stat Islamic), inclusiv contra populaţiei civile, este intolerabilă", a continuat ministrul care a subliniat că este "crucial să nu rămână nepedepsite" astfel de crime. Franţa "regretă profund că, marţi, Consiliul de Securitate nu a fost în măsură să se unească pentru a trage învăţăminte de pe urma unor asemenea acte" şi "nu se va resemna în faţa abuzurilor care continuă să se abată asupra poporului sirian", a afirmat Jean-Marc Ayrault, conform Agerpres.

Exprimându-şi într-un comunicat "profunda dezamăgire", omologul său britanic, Boris Johnson, a afirmat că Rusia şi China au ales să "împiedice orice acţiune". Neproliferarea armelor chimice este "o miză esenţială pentru pace şi securitatea internaţională", a insistat ministrul francez de externe, referindu-se la adoptarea Convenţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (CWC). La New York, o nouă propunere de sancţionare a primit nouă voturi favorabile şi trei împotrivă: din partea Chinei, Rusiei şi Boliviei. Kazahstanul, Etiopia şi Egiptul s-au abţinut. Este pentru a şaptea oară când Moscova, principalul aliat al Damascului, face uz de dreptul său de veto pentru a proteja regimul condus de Bashar Al-Assad în faţa sancţiunilor ONU. China, alt membru permanent al Consiliului de Securitate cu drept de veto, s-a alăturat Rusiei pentru a bloca şase din cele şapte rezoluţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.