Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța și ONU, videoconferință internațională pentru sprijinirea populației libaneze la patru luni după explozia din Beirut

Agerpres
Beirut explozie

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, coprezidează, miercuri, o nouă videoconferinţă internaţională de "sprijin pentru populaţia libaneză", la patru luni după explozia devastatoare din portul Beirut, relatează France Presse, potrivit AGERPRES.

La această reuniune, care va fi prezidată de la Palatul Elysee începând cu ora 18.30 (17.30 GMT), au fost invitaţi şefi de stat, organizaţii internaţionale, donatori multilaterali de fonduri, ONG-uri şi reprezentanţi ai societăţii civile libaneze, a declarat preşedinţia franceză.

Această videoconferinţă "îşi propune să stabilească ajutorul oferit de comunitatea internaţională şi metodele sale de distribuţie după conferinţa din 9 august, să facă bilanţul noilor nevoi (...) în contextul crizei prin care trece Libanul", potrivit preşedinţiei franceze.

Reuniunea organizată în grabă pe 9 august, la doar cinci zile după explozie, a mobilizat un ajutor de urgenţă în valoare de 250 milioane de euro.

Vezi și: VIDEO - Decor de basm la Casa Albă înainte de Crăciun. Ce ornamente a ales Melania Trump

Emmanuel Macron a menţinut această nouă conferinţă, deşi clasa politică libaneză nu şi-a respectat angajamentele de a forma un nou guvern pentru a lansa reformele structurale cerute de comunitatea internaţională în schimbul sprijinului pe termen lung.

În ultimele luni, Libanul a continuat să se scufunde în criza economică, o "depresiune deliberată", potrivit Băncii Mondiale, care a denunţat incapacitatea liderilor de a se pune de acord asupra unei "acţiuni politice eficiente", într-un raport publicat marţi.

Pe lângă o depreciere istorică a monedei sale şi hiperinflaţie, ţara este încă fără un guvern la mai mult de trei luni de la demisia prim-ministrului Hassan Diab.

După dezastrul din port, Emmanuel Macron a mers la Beirut de două ori, la 6 august şi 1 septembrie, ziua în care a anunţat că a obţinut de la forţele politice locale angajamentul de a forma un guvern în 15 zile. Această promisiune nu a fost respectată.

La 22 octombrie, fostul prim-ministru Saad Hariri a fost numit pentru a forma guvernul, dar eforturile sale încă nu au dat roade din cauza unor divizări interne puternice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.