Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa suspendă expulzările studenţilor străini refugiaţi din Ucraina

http://www.ordineazilei.ro/
Ucraina steag

Franţa a suspendat printr-o decizie interministerială expulzările studenţilor străini refugiaţi din Ucraina, a anunţat luni guvernul de la Paris, prin intermediul AFP.

Moratoriul a fost decis în 17 iunie şi este valabil până în septembrie, doar pentru studenţi, au explicat surse guvernamentale care au confirmat astfel declaraţiile făcute ziarului Le Monde de Joseph Zimet, prefectul care conduce celula de criză interinstituţională pentru refugiaţii ucraineni.

"S-a decis (...) că nu va fi aplicată nicio obligaţie de părăsire a teritoriului (QQTF) şi nu va fi stabilită nicio nouă QQTF până la începutul anului universitar", a arătat oficialul.

Ulterior, se vor examina aprofundat situaţia studenţilor străini, proiectul lor de studii şi resursele de care dispun şi li se vor aplica aceleaşi criterii ca studenţilor străini care solicită o viză franceză, a subliniat Zimet.

AFP consemnează că în ultimele săptămâni s-au înregistrat tot mai multe decizii ale prefecţilor privind expulzarea studenţilor cu alte cetăţenii decât cea ucraineană.

Guvernul apreciază că în cele din urmă vor putea rămâne definitiv în Franţa 200 de persoane din categoria respectivă, cărora li se va acorda "o a doua şansă" la începutul anului universitar.

În Franţa şi-au găsit însă adăpost, ca beneficiari de protecţie temporară, circa 3.500 de cetăţeni ai altor ţări refugiaţi din Ucraina; nu toţi sunt studenţi. La sfârşitul perioadei de protecţie acordată de statele europene, cei ale căror ţări nu sunt în război şi a căror viaţă nu este ameninţată vor fi obligaţi să se repatrieze, dacă pot face acest lucru în mod "sigur şi durabil".

Apărătorii drepturilor omului consideră că situaţia este un simbol al dublei măsuri faţă de cei aflaţi în exil.

Pe de altă parte, guvernul a confirmat că se studiază posibilitatea unui ajutor financiar pentru cetăţenii francezi care găzduiesc ucraineni - peste 10.000 până acum - în contextul crizei puterii de cumpărare. Zimet a precizat că va fi vorba de "150 până la 200 de euro, timp de câteva luni", pentru a evita dispariţia acestui mod de asistenţă. "Să ţii acasă o familie ucraineană câteva luni creează cheltuieli financiare şi poate duce la o formă de oboseală", a explicat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.