Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa: Trei jurnalişti au fost convocaţi la Direcţia Generală de Securitate Internă pentru suspiciuni de încălcare a secretului apărării naţionale

kidadl.com
franta

Trei jurnalişti autori ai unei anchete în 2018 cu privire la suspiciuni de trafic de influenţă în armata franceză au fost convocaţi pentru săptămâna viitoare la Direcţia Generală de Securitate Internă (DGSI) pentru suspiciuni de încălcare a secretului apărării naţionale, informează AFP, citând surse apropiate dosarului.

Benoît Collombat şi Geoffrey Livolsi, autorii anchetei cu titlul 'Transport aerian: suspiciuni de trafic de influenţă în armată', sunt convocaţi în audiere liberă pe 14 decembrie alături de Jacques Monin, director de anchete şi investigaţii la Radio France, care a difuzat ancheta în emisiunea 'Secrets d'info' la postul public France Inter, afirmă sursele.

Ancheta a fost difuzată de asemenea pe internet, potrivit Agerpres.

Conform uneia din surse, cei trei jurnalişti sunt 'suspectaţi că au comis sau au încercat să comită infracţiunea de dezvăluire sau divulgare de informaţii ce permit identificarea unui membru al unei unităţi a forţelor speciale'.

Potrivit unei alte surse, convocarea intervine în cadrul unei anchete preliminare deschise în urma unei plângeri cu constituire de parte civilă, depusă de un fost membru al forţelor speciale al cărui nume era menţionat în articol.

Investigaţia jurnalistică a dezvăluit că 'Parchetul Naţional Financiar (PNF) anchetează cu privire la suspiciuni de favoritism şi de trafic de influenţă în interiorul armatei franceze. În centrul investigaţiilor sale: contractele de sub-contractare a transportului aerian', ce ar fi declanşat o percheziţie la Statul Major al armatei.

Ancheta făcea referire mai ales la un responsabil al Comandamentului de operaţiuni speciale (COS), prezentat ca fiind 'în colimatorul justiţiei', fără ca în acest stadiu să se ştie dacă acest locotenent-colonel este reclamantul.

Contactat de AFP, jurnalistul Geoffrey Livolsi a afirmat că 'aceste convocări sunt o nouă tentativă de intimidare împotriva jurnaliştilor care investighează asupra armatei'.

'Mai este încă posibil să faci anchete pe acest subiect fără a fi anchetat de serviciile de informaţii? Să ne aducem aminte că Disclose', echipa mediatică pe care Livolsi a co-fondat-o în 2018, 'era de asemenea vizată de o anchetă pentru încălcare a secretului apărării naţionale', a menţionat el.

Benoît Collombat şi Jacques Monin nu au dorit să se exprime public.

Solicitat să precizeze dacă ancheta principală mai este în desfăşurare, PNF nu a oferit încă un răspuns.

Nici Radio France, contactat cu privire la convocarea jurnaliştilor săi, nu a răspuns deocamdată, precizează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.