Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța trimite armatei Libanului vehicule blindate pentru a descuraja ofensiva Hezbollah asupra Israelului

abcnewsfe.com
liban israel granita

Franţa va trimite armatei libaneze zeci de vehicule blindate pentru a putea desfăşura în mod adecvat misiuni de patrulare în ţară, a afirmat ministrul francez al apărării, în remarci publicate luni în presa libaneză, citate de Reuters, conform Agerpres.

Întărirea forţelor armate naţionale libaneze astfel încât să se poată coordona cu forţa de pace a ONU este esenţială în condiţiile creşterii tensiunii între Israel şi mişcarea Hezbollah, susţinută de Iran, din sudul Libanului, a subliniat Sebastien Lecornu în declaraţii acordate ziarului libanez L'Orient Le Jour după o vizită în această ţară.

"Ne vom continua parteneriatul cu echipament militar, mai ales blindate pentru transportul trupelor, care sunt de importanţă cheie pentru menţinerea patrulelor", a spus ministrul francez, adăugând că în scurt timp vor fi livrate armatei libaneze câteva zeci de vehicule blindate.

"Sprijinul nostru pentru armata libaneză este pe termen lung, indiferent de actualele dificultăţi", a menţionat el.

Parisul va livra de asemenea medicamente şi lucrează la crearea unui program comun pentru achiziţia de articole medicale la preţuri rezonabile pentru armata libaneză pe viitor, a mai afirmat ministrul francez al apărării.

O relație istorică

Franţa a căutat să folosească îndelungata sa relaţie cu Libanul pentru a diminua tensiunile dintre Israel şi Hezbollah, dar violenţele s-au accentuat.

Circa 700 de militari francezi fac parte din Forţa interimară a ONU din Liban (UNIFIL), creată în 1978, după o izbucnire de violenţă la graniţa dintre Israel şi Liban.

Hezbollah, grupare armată musulmană şiită considerată organizaţie teroristă de SUA şi alte state, se bucură de o vastă influenţă în Liban, a cărui economie este în ruină şi instituţiile statului sunt aproape paralizate. Liderii libanezi se tem că ciocnirile dintre Hezbollah şi Israel ar putea degenera într-un conflict major.

Vineri, în primul său discurs după declanşarea războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, liderul Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, a indicat între altele că o extindere regională a acestui conflict este o eventualitate "realistă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.