Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa va deschide cu 15 ani mai devreme arhivele sale privind războiul din Algeria

archive et document

Ministrul francez al culturii, Roselyne Bachelot, a anunţat vineri apropiata deschidere a arhivelor asupra "anchetelor judiciare" privind războiul din Algeria (1954-1962), la aproape 60 de ani de atunci şi în condiţiile în care relaţiile franco-algeriene sunt în criză de mai multe luni, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Deschid cu 15 ani mai devreme arhivele asupra anchetelor judiciare ale jandarmeriei şi poliţiei, care au legătură cu războiul din Algeria", a anunţat ea la potul BFMTV, într-o declaraţie ce intervine cu două zile după vizita la Alger a şefului diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

"Doresc ca asupra acestei chestiuni - care este deranjantă, iritantă, în care există falsificatori de istorie -, doresc să o privim făţiş. Un roman naţional nu se construieşte pe o minciună", a argumentat ministrul francez.

"Falsificarea este cea care generează toate rătăcirile, toate necazurile şi toate urile. Începând din momentul când faptele sunt pe masă, unde sunt recunoscute, unde sunt analizate, începând din acest moment se poate construi o altă istorie, o reconciliere", a adăugat Roselyne Bachelot.

Întrebată cu privire la consecinţele acestei decizii, în special asupra confirmării ce urmează să vină asupra actelor de tortură comise de armata franceză în Algeria, ministrul culturii francez a spus că "este în interesul Franţei să o recunoască".

Acest anunţ se înscrie în politica de reconciliere iniţiată de preşedintele francez Emmanuel Macron. Pe 13 septembrie 2018, el a recunoscut că dispariţia matematicianului şi militantului comunist Maurice Audin, în 1957 în Alger, a fost o faptă a armatei franceze şi i-a promis familiei lui un larg acces la arhive.

Pe 9 martie 2021, continuând politica sa a "paşilor mici", Macron a anunţat simplificarea accesului la proceduri de declasificare a arhivelor clasate de peste 50 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.